Nyktrare med virtuell vård

två glas öl.jpg

Akademiska sjukhuset öppnar en e-mottagning som ska underlätta för personer med alkoholberoende att söka vård för sina problem. 

– Skamkänslor och stigmatisering kring överkonsumtion av alkohol är ofta ett hinder för att söka vård. Detta gör att vården ibland missar att fånga in personer med riskbruk och beroende. Möjligheten att få behandling för sin alkoholproblematik via videolänk gör vården mer flexibel. Patienten kan befinna sig i princip var som helst och slipper ta sig till en mottagning, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska mottagningen, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Projektet drivs som en pilotstudie under ett halvår, fram till november 2018. Målgruppen är personer över 18 år med riskabel alkoholkonsumtion som i dagsläget inte har kontakt med vården.

Mindre lidande

Patienter som deltar i studien erbjuds totalt sex virtuella vårdmöten inom en tremånadersperiod. I upplägget ingår virtuell kontakt med läkare vid beroendemedicinska mottagningen för bedömning, uppföljning och medicinering, provtagning samt kontakt med beroendesjuksköterskor som erbjuder återkoppling och motivationshöjande behandling.

Tobias Eriksson bedömer att vinsterna är stora om individer kan fångas in och få hjälp att minska sin alkoholkonsumtion i tid, innan riskbruket lett till allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser. Förutom att hälsoproblem och stort lidande kan undvikas, kan vården och samhället spara pengar. För personalen innebär virtuella vårdmöten att man kan arbeta mer platsobundet.

16 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng