IIS lär vuxna fake news

löfven-val-2018---960640.jpg

En ny satsning från IIS ska göra vuxna bättre på att inför valet lära sig värdera sann och falsk information på nätet.

– Att kunna söka och värdera information och förstå olika digitala informationsflöden blir allt viktigare. Sverige är på väg in i en valrörelse och då är det extra viktigt att kunna avgöra vem som säger vad och varför. Kan man det minimerar man risken att bli lurad eller sprida vidare information man inte själv kan stå för, säger Björn Appelgren, projektledare på IIS, via ett pressmeddelande.

Svenska vuxnas digitala kompetens när det gäller fake news, troll och dylikt är inte speciellt hög. Endast var femte person av alla över 35 år har fått utbildning eller information om hur man ska värdera information på internet. Samtidigt så är äldre personer de som mest frekvent delar innehåll i sociala medier.

Internetkunskap.se

Därför satsar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, på att inför valet höja de vuxnas digitala kunnande genom projektet Internetkunskap. Materialet består av kortare faktafilmer anpassade för att konsumeras på sociala medier, samt artiklar för dem som vill gå ännu mer på djupet. Allt kommer att samlas på webbplatsen internetkunskap.se.

– Inledningsvis fokuserar vi på färdigheter vi tycker är viktiga att ha med sig när det är valår. Vi vill nå användarna där de flesta redan har sin digitala närvaro, därför kommer Facebook och andra sociala medier att vara viktiga kanaler, säger Björn Appelgren.

Arbetet är anpassat efter EU:s nya ramverk för digital kompetens och kommer att fortsätta även efter riksdagsvalet i september.

4 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Jens Ohlsson, Flickr

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng