Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassan satsar på AI

Det är fortfarande ett oklart rättsläge huruvida Försäkringskassan ska ta över andra myndigheters it-drift. Men oavsett fortsätter Försäkringskassan sitt digitaliseringsarbete som nu även innefattar AI - för att demokratisera myndighetens handläggningar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Försäkringskassan 27 april 2018 digit

försäkringskassan-960640.jpg

Efter outsourcingproblematiken hos bland annat Transportstyrelsen under 2017 så gav regeringen Försäkringskassan uppdraget att se över möjligheterna ifall de skulle kunna ta över andra myndigheters it-drift. Vad har hänt sedan dess? Inte speciellt mycket, menar Stefan Olowsson, CIO på Försäkringskassan.

– Det har mest varit diskussioner där vissa vill ha hjälp och vissa mest vill diskutera. Det här är ju ganska långsiktiga saker som inte sker över en natt. Först måste man titta över de tekniska och juridiska förutsättningarna där ganska många saker måste stämma in.

Ett problem har varit oklarheten ifall LOU, Lagen om offentlig upphandling, ska gälla även myndigheter emellan.

– Där råder det fortfarande ovisshet, och ingen vet riktigt svaret. Pensionsmyndigheten har ju redan sin it-drift hos oss och så har det alltid varit, men när det gäller nya myndigheter så dyker det upp frågetecken: Hur ska allt gå till? Ska de behöva köpa sig en tjänst hos oss eller inte?

Hur tror och hoppas du på att den här situationen ser ut om några år?

– Jag tycker att det är bra för staten om myndigheterna håller samman. Det finns ett antal säkerhetsmässiga aspekter med det och en sammansvetsning skulle utan tvekan kunna skapa en bättre ordning. Vi skulle kunna utnyttja mer information och nya tekniker, exempelvis big data, på samma ställe, istället för att medborgarna måste mata in samma information till varje myndighet. Därför hoppas jag att de ansvariga aktörerna om några år åtminstone har kommit närmare ett beslut och att det kanske till och med är så att vi kunnat börja erbjuda en gemensam it-drift för våra myndigheter.

AI och demokratisering

Att det är just Försäkringskassan som föreslås ta hand om de andra myndigheters it-drift är ingen slump. De är närmare 1000 personer på sin it-avdelning och försöker hela tiden ligga i framkant när det gäller frågor som rör it, säkerhet och digitalisering. När det gäller bedömningar som endast bygger på siffror, vanligt förekommande inom bland annat familjeförsäkringar, så behöver kunderna aldrig ens prata med Försäkringskassan. Under de senaste åren har de också sänkt sin snittliga telefontid från 30 minuter till 10-12 minuter.

– Enkla frågor tar kunder numera själva via webben och då är det bara de svåra frågorna kvar som handläggarna behöva svara på. Därför har antalet telefonsamtal gått ner med flera miljoner bara det senaste året. Det här är ett resultat av att vi börjat använda Mina sidor på webben så att vi direkt kan visa upp mer information till rätt person och även ta hjälp av AI som förenklat hanteringen av den ökade informationsmängden.

AI är också något som Försäkringskassan tänkt använda allt mer för att demokratisera handläggandet.

– Artificiell intelligens ska framöver guida handläggare till rätt beslut. Om vi skall vara riktigt rättssäkra över landet så behövs nog mera hjälp av datorer.  Där ska AI hjälpa till med underlaget så att det ska bli så jämställt som möjligt.

– Vi tänker också att AI i framtiden kan upptäcka saker som inte går rätt till och därmed hitta personer som utnyttjar socialförsäkringssystemet på fel sätt. 

Förutom den potentiella gemensamma it-driften, hur tror du er verksamhet ser annorlunda ut 2020?

– Jag ser en human utveckling framför mig. Vi finns ju till för våra medborgare så vi ska använda all vår kraft till dem som behöver hjälp och stöttning, och det enkla har datorer tagit över. De som har en komplicerad fråga om socialförsäkringen vill prata med en expert som finns hos oss. 

– Detta skapar också en utmaning för oss, nämligen att vi måste höja kompetensnivån så att våra anställda kan hantera allt mer avancerade frågor. Vi står också inför stora pensionsavgångar de kommande åren så föryngring, utbildning och rekrytering blir stora frågor för oss framöver, avslutar Stefan Olowsson.

Rekommenderad läsning

transportstyrelsen .jpg

Attacker men inga rapporter

10 nov 2017 säkerhet

Trots en myckenhet av ransomware och andra attacker så är det fortfarande få incidenter riktade mot myndigheter som rapporteras till MSB. Hittills i år har det rapporterats in 220 attacker mot totalt 244 myndigheter.

 

folk.jpg

Säkerhetsåret 2017

27 dec 2017 säkerhet

Skandalen på Transportstyrelsen, allt mer GDPR-oro och ett exploderande antal ransomware-attacker - säkerhetsåret 2017 har varit intensivt. Och inget tyder på en avtrappning nästa år. Voister summerar 2017 och blickar framåt.

tre tjejer i en bil tittar på en stor karta.jpg

Nu integreras blockkedjor och AI

18 jan 2018 säkerhet

Blockkedjor och AI kommer ihop att lösa en rad smarta tjänster framöver. Det menar analysföretaget Fico.

militar-i-bakhall.jpg

Sorglig rapport från Transportstyrelsen

24 jan 2018 säkerhet

När Transportstyrelsen presenterade sin rapport över säkerhetshaveriet i somras var slutsatserna på flera sätt värre än vad många befarat. Information som rör försvaret mot terrorism är röjd och det som hänt har stor inverkan på andra myndigheter.

20170213_Inrikesminister_Anders_Ygeman_Rosengard_50A9878_(32787305311)_2.jpg

Vi försökte skydda känslig information

12 apr 2018 säkerhet

Dammet efter it-säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen har knappt lagt sig men för avgående CISO Tobias Ander och hans kollegor har den långa resan fram till de första tidningsrubrikerna inneburit många tvära kast mellan hopp och förtvivlan.

personal-springer-pa-sjukhus.jpg

SKL litar på molnet

14 nov 2018 säkerhet

SKL står redo att svara på frågor från kommuner och landsting efter eSams rättsliga uttalande i måndags. Sedan affären med Transportstyrelsen har organisationen arbetat med frågan om säkerhetsrisker vid outsourcing av molntjänster i nära samarbete med bland annat MSB.

tre par fötter på en strand.jpg

Slapp säkerhet i Sverige

26 feb 2019 säkerhet

Trots att oron över cyberbrott är stor bland svenska företagsledare så är beredskapen lägre än i många länder. Bara 69 procent känner sig väl förberedda på cyberattacker. Det visar en ny undersökning från PWC.

trendmicro-ljusare.jpg

AI löser säkerhetshot

20 mar 2019 säkerhet

Bristen på it-säkerhetspersonal gör att allt fler företag söker nya lösningar. Som att ta hjälp från externa leverantörer, investeringar i automatiserade säkerhetslösningar via AI, samt allt större satsningar på utbildning av anställda som arbetar med it-säkerhet.

bygghjälm och pappersrulle.jpg

Jobben som försvinner

3 apr 2019 digit

Hela 80 procent av all den manuella projektledningen som sker idag kommer 2030 att genomföras av artificiell intelligens. Det skriver Gartner i en ny rapport.