Cyberattacker mot storbolag

industrirobot-i-produktion.jpg

2018 riskerar att bli ett mörkt år när det gäller cyberbrott. I fjol drabbades hälften av Sveriges storbolag av cyberattacker och 7 av 10 bolag räknar med att antalet angrepp kommer att öka enligt en undersökning från PwC. 

– Cyberhoten är redan ett av vår tids allra största samhällsproblem. Nu ser vi dessutom att många bolag signalerar oro för utmaningar med ny teknik och att kriminella aktörer ökar sin aktivitet när det gäller cyberbrott. Det är med andra ord hög tid att politiker och näringsliv gör gemensam sak för att hitta lösningar för ett hållbart digitalt samhälle, kommenterar Jakob Bundgaard, ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.

100 chefer inom svenska storbolag har deltagit i PwC:s undersökning Digital hållbarhet 2025.Resultaten visar att närmare hälften av Sveriges största bolag utsattes för en cyberattack under 2017. Majoriteten råkade till och med ut för flera attacker. Men det här är bara början på en cyberbrottsvåg som väntas tillta under året.

Bara början

70 procent av bolagen som deltagit i undersökningen tror nämligen att 2018 blir ett värre år än 2017 med fler cyberattacker mot den egna organisationen. I ett längre perspektiv svarar 99 procent att cybersäkerhet kommer att öka som samhällsutmaning fram till år 2025.

När det gäller  hotbilder så visar resultaten att hela 83 procent oroas över att ny teknik som till exempel  robotik och automatisering kommer att öka risken för cyberattacker. I en rangordning hamnar kategorin på en andraplats efter hotbilder från kriminella aktörer.

Politiskt ansvar

Undersökningen visar även att bolagen förväntar sig att politikerna agerar. 72 procent anser att svenska politiker inte tar cyberutmaningarna på tillräckligt stort allvar i dagsläget. Ett område där de medverkande vill se politiskt ansvarstagande handlar om ökade utbildningsinsatser.

20 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng