Årets e-hälsokommun

Rättviks_kyrka_med_kyrkstallar_2.jpg

Rättvik har korats till Sveriges e-hälsokommun 2018 vid en prisutdelning på Vitalis i Göteborg. 

Inför en publik på 4 000 togs priset emot av Lena Fröyen, förvaltningschef, och Gunilla Klingh, verksamhetschef inom vård och omsorg på Rättviks kommun som båda varit drivande i arbetet bakom utmärkelsen.

– Fantastiskt att lilla Rättviks målinriktade arbete och engagemang uppmärksammas på Nordens ledande e-hälsomöte. Även om vi är fysiskt närvarande prismottagare så ska detta firas med dem som verkligen ligger bakom: våra engagerade medarbetare och brukare, säger de.

– Digitalisering och uttryck som e-handel, e-faktura, e-arkiv och e-hälsa hör till vardagen och ett flertal mobila lösningar är självklara för de allra flesta av oss. Vi söker information, tar del av olika tjänster och kommunicerar med släkt och vänner. Det är dock inte lika självklart för alla, till exempel står många personer med kognitiva nedsättningar utanför det digitala samhället, säger Annette Riesbeck, kommunalråd i Rättvik.

Juryns motivering

”Med ett fantastiskt fokus på människors behov och förutsättningar, en uttalad målsättning och ett stort ansvarstagande har man lyckats göra stor skillnad för människor med funktionsnedsättning.

En kommun vars ledstjärna är att ge människor makt och möjligheter att själva bestämma över och forma sina liv.

En kommun som trots sin litenhet visat stor styrka och förmåga att gå från mål och strategier till faktisk förändring för invånare och medarbetare.

En kommun som har satt frågan om digital delaktighet högst upp på agendan i sin strävan för en hållbar samhällsutveckling. För ett inspirerande, modigt och inkluderande arbete med invånare i första rummet.”

Viktigt samspel

Det är många som gläder sig för vinsten och en nyckelperson i det digitala arbetet är Rättviks it-chef Mikael Brandfors.

– Fantastiskt kul och inspirerande att vi blir uppmärksammade i vårt digitala arbete. Vi har kommit långt med små resurser som jag ser det. Samspelet med mellan it och socialförvaltningen har gått fantastiskt bra och gett resultat. Jag drar slutsatsen att vi går åt rätt håll som kommun.

Utmärkelsen Sveriges e-hälsokommun har tagits fram av Vitalis i samarbete med SKL, FSS-Föreningen Sveriges Socialchefer, Funktionsrätt Sverige, Vårdförbundet samt Myndigheten för delaktighet och beredskap, MSB. Samtliga är också representerade i juryn. I fjol vann Västerås.

Källa: Rättviks kommun

26 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto creative commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng