17 kommuner blir säkrare

kille-sitter-i-soffan-och-pluggar.jpg

Med en ny uppdragsutbildning inom informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde får kommunerna i Västra Götalandsregionen konkreta verktyg för att identifiera och skydda sin information. Det ska minska risken för dataintrång. 

Uppdragsutbildningen är en del av Informationssäkerhetsprogrammet 2020 som ska förbättra och underlätta digitaliseringen i Västra Götalands offentliga sektor.

Målet efter utbildningen är att kommunerna ska bli bättre på att skydda det som behöver skyddas, snarare än det som är lätt att skydda.

Marcus Nohlberg, lektor i informationsteknologi och kursledare

– Nu finns infrastrukturen på plats. Såväl på jobbet som hemma har de flesta bredbandsuppkoppling, exempelvis. Det har också gjort att mängden information ökat drastiskt. Nu är det därför dags att ta nästa steg – och vara bättre förberedd för de risker som finns. Det gäller inte minst inom offentlig sektor. Och här finns det behov av kompetensutveckling. Därför är vi väldigt glada att den här utbildningen nu påbörjas, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor i informationsteknologi och kursledare för utbildningen vid Högskolan i Skövde.

Slut med enkla lösningar

Utbildningen på 7,5 högskolepoäng genomförs för de första 17 kommunerna under 2018. Och 2020 är förhoppningen att de flesta av kommunerna i regionen vidareutbildat en medarbetare.

– Målet efter utbildningen är att kommunerna ska bli bättre på att skydda det som behöver skyddas, snarare än det som är lätt att skydda, säger Marcus Nohlberg, lektor i informationsteknologi och kursledare.

I uppdragsutbildningen sker gemensamma träffar under flera tillfällen. Däremellan jobbar deltagarna med sina hemuppgifter i den egna verksamheten.

Källa: Högskolan i Skövde

13 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng