Spelar om Sumpans utveckling

tva-glada-gamers-mitt-i-spelet.jpg

Tio sommarjobbare ska lägga de första blocken för att etablera Sundbyberg i spelet Minecraft. Målet är att bidra till ökad demokrati och att göra fler invånare delaktiga i stadsutvecklingen. 

– Vi vill skapa sommarjobb som är både roliga, kreativa och som bidrar till stadens utveckling. Faller det här väl ut så kommer vi såklart att titta på en fortsättning. Vi ser också att det kan vara ett pedagogiskt verktyg i undervisningstillfällen, säger it-chef Ulrika Nordqvist på Sundbybergs stad som ligger i Stockholms län och har drygt 49 000 invånare.

Digitala modeller är ett mycket bra demokrativerktyg ...

Stefan Bergström, kommunalråd i Sundbyberg

Geografisk information

Minecraft är ett äventyrs- och byggdatorspel som låter spelaren utforska och omvandla en värld byggd av kubikmeterstora block. Spelare kan skapa strukturer, bygga och skapa tillsammans med andra eller på egen hand. Sundbyberg ska byggas i skala 1:1 utifrån befintlig geografisk information såsom kartbild, höjddata, vägar, järnväg, 3D-scanning och ortofoto, geometriskt korrigerade flygbilder som skapar en skalriktig avbildning av marken.

– Genom att bygga en virtuell värld i Minecraft så möjliggör det att invånare kan se och bidra till stadsutvecklingen på ett helt nytt sätt. Digitala modeller är ett mycket bra demokrativerktyg som vi tror kan bidra till starkare medborgardialog med fler grupper i samhället. Det finns obegränsade möjligheter i att skapa nya framtidsversioner av Sundbyberg eller att utveckla den befintliga stadsmiljön, säger Stefan Bergström, kommunalråd och ordförande för stadsmiljö- och servicenämnden.

Sundbybergs stad är utsedd till Årets tillväxtkommun 2014 och Årets Superkommun 2015 och 2017.

Källa: Sundbyberg stad

27 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng