Säkrare körning med cyberdäck

ferrari-som-kort-fort.jpg

Nu presenterar Pirelli Cyber Car som låter däcken interagera direkt med bilens inbyggda elektronik. Tekniken kommer att finnas tillgängligt både för traditionella bilar och elbilar. 

Med hjälp av sensorer som placerats på däcken samlar Cyber Car in data, exempelvis om däcktryck, inre däcktemperatur och mönsterdjup. Informationen skickas vidare till bilens inbyggda, intelligenta assistanssystem som använder den för att anpassa körningen.

På så sätt bidrar systemet till mer ekonomisk och miljövänlig körning, men också till säkerheten genom att det interagerar med exempelvis ABS-system.

Ferrari FXXK

Cyber Car är en del av Pirellis projektet Cyber Technologies platform som lanserades 2002 för att åstadkomma optimal integration mellan däck, bilar och förare. Nästa steg i projektet är Cyber Tyre system, framtidens cyberdäck som kan samla in än mer data och skicka denna vidare till bilen varje gång däcken roterar.

Cyber Car har utvecklats i samarbete med ett flertal större biltillverkare och kommer att lanseras på marknaden i slutet av året. Tekniken finns ännu inte tillgänglig för försäljning men används idag i Ferrari FXXK med 1 000 hk.

8 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto creative commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng