Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir Helsingborg bäst på AI

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 27 mars 2018 ledarskap

helsingborg-stad-960640.jpg

 Vi ville skapa nyfikenhet och öka förståelsen kring vad man kan göra och inte. Det är ett problem för mig om folk tror att det är någon sorts magi som man kan applicera på vad som helst och så är det ju inte, säger Martin Güll, Helsingborgs stads digitaliseringsdirektör. 

Martin Güll tycker att det kan bli ett dilemma om AI hela tiden bara uppfattas som ett buzzword och han anser att kunskapsnivån än så länge är relativt låg på området. Därför har de greppat tag i den artificiella stafettpinnen och har nu som mål att bli bäst på det bland Sveriges kommuner. Ett första steg, på det Martin ser som en lång träningsresa, ägde rum häromveckan när han och kollegorna på Helsingborgs stad anordnade en AI-dag och bjöd in både kommuner och företag.

Martin-Gull-mindre.jpg

Martin Güll, Helsingborgs digitaliseringsdirektör

 På förmiddagen fick leverantörerna pitcha några AI-case och under eftermiddagen fick alla sitta i workshops, göra behovsguider och lösa dilemman ihop. Vi hann komma in på många konkreta områden såsom chattbotar, business intelligence, enklare robotar (RPA) och machine learning, och höjde nog på så vis kompetensnivån en aning i staden.

Snabbare processer och bättre service

Helsingborgs stad ser med sina 10 000 anställda inom offentlig sektor många olika anledningar till att bli bäst på AI. Den mest grundläggande är samma som också gäller för all annan digitalisering, nämligen demografin. De får flera kunder men inte mer intäkter, vilket gör att de måste jobba smartare. En annan anledning är deras långa historia av gamla system.

 Programmen vi använder har varit med väldigt länge och våra medarbetare sitter och knappar i dåliga användargränssnitt i dåliga system. Vi vill förbättra deras arbetsmiljö. En annan del är också kundernas förväntan. Möter de en chattbot eller en robot hos privata företag vill de ha samma service hos kommunen också. Där kan vi få till snabbare processer och slippa alla högarna med papper när det handlar om diverse tillstånd, bygglov och så vidare. AI:n kan jobba dygnet runt, blir aldrig trött och kan fortare återkoppla till invånarna.

Martin Güll tror också att artificiell intelligens framöver kan bli bättre på att lära känna invånarna och anpassa sig efter deras liv. Exempelvis så kan AI:n se att i ett visst område så söker många efter bygglov, och då se till att underlätta hur man lämnar in en sådan. Han tror också på ett Helsingborg med ökad trygghet genom smart belysning eller trygghetsövervakning i city samt AI-assistenter för äldre i hemmet.

 Lite längre fram tror jag också att varje elev kan ha en artificiell personlig studiehandledare som följer varje moment och som redogör vad eleven behöver arbeta med för att bättra sig.

Våra medarbetare kan fokusera på att göra sånt som människor är bäst på, och låta robotarna ta det tråkiga jobbet och de dåliga arbetstiderna.

Martin Güll

Hur ser AI-satsningen i Helsingborg ut om tre år?

 Då kommer det att pågå massvis med parallella AI-projekt som sparar tid och effektiviserar inom kommunen, och det är inte jag som sitter på ett projektkontor och styr dem. Men däremot ska vi bygga ett gemensamt center of excellence, ett kunskapsstöd för alla verksamheterna.

 Vid den tiden så kommer det också att finnas exempelvis digitala anställda, digitala chefer och robottränare, vilket kommer börja leda till massa frågeställningar: Vem är robotens chef? Kan en robot vara chef över dig? Det kommer bli ett nytt förhållande mellan medarbetarskap och chefsskap när vi får nya sorters kollegor. Och vad får en robot ta beslut om? Eftersom att det traditionellt varit människor i vissa positioner som fått ta beslut, så kommer allt det att behöva ifrågasättas. Men det positiva är ju att vi äntligen kan låta våra medarbetare fokusera på att göra sånt som människor är bäst på, och låta robotarna ta det tråkiga jobbet och de dåliga arbetstiderna.

Rekommenderad läsning

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

bowie.jpg

Algoritm som artist

25 mar 2019 digit

Första skivkontraktet med en algoritm har signerats. Warner Music har kommit överens med tyska appen Endel om att producera 20 album under 2019.

diskmaskin.jpg
video

Första smarta roboten

22 mar 2019 digit

Genom det nya KPAM-systemet så kan robotar identifiera, plocka upp och hantera föremål som den inte sett tidigare. Detta kan vara till stor hjälp på bland annat fabriker och ses som ett genombrott då robotar tidigare krävt förprogrammering.

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

grottöppning med gräs och blått vatten utanför.jpg

Tegmarks tredje liv

7 dec 2018 ledarskap

En stor del av världens ledande AI-experter är överens om att generell artificiell intelligens är inte ett om, utan ett när. Den svenska MIT-professorn Max Tegmark är en av dem och han råder oss att tänka länge och väl på vilken framtid vi vill ha, när Liv 3.0 vaknar på jorden.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

ladusvala-ibm-960640.jpg

IBM efterliknar naturen

10 okt 2018 digit

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.