Regeringens krafttag mot konfliktmineraler

närbild på kobolt.jpg

Sverige ska leda utvecklingen i att hållbarhetsmärka metaller som finns i elektriska produkter, som exempelvis kobolt och sällsynta jordartsmetaller. Detta för att minska livsfarliga arbetsförhållanden och sexuellt våld, säger utrikesminister Margot Wallström. 

– Ökad efterfrågan på sällsynta metaller och mineraler leder i vissa delar av världen till en produktion som får mycket svåra konsekvenser för både människor och miljö. Under min tid i FN såg jag med egna ögon de fruktansvärda effekterna av brytning och handel med konfliktmineraler: livsfarliga arbetsförhållanden, förtryck, sexuellt våld. Sverige har åstadkommit mycket för ökad kontroll av konflikmineraler, inte minst i EU. Men mer behöver göras – därför har regeringen givit Tillväxtanalys det här uppdraget, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, har fått i uppdrag att se över möjligheterna att hållbarhetsmärka och spåra de sällsynta metaller, exempelvis kobolt, som är viktiga i mobilbatterier, elbilar och många andra elektroniska produkter. Metaller som ofta bryts av människor under svåra arbetsförhållanden.

Framförallt ska man titta på hur just tekniska produkter kan hjälpa till i detta spårbarhetsarbete. Förhoppningen är att en sådan märkning kan leda till ett lyft för utvinningen av våra svenska jordartsmetaller, närings- och innovationsminsister Mikeal Damberg.

Läs mer: Kol kan ersätta konfliktmineraler

– Tack vare en avancerad industri och goda råvarutillgångar av bland annat innovationskritiska mineraler, har Sverige och svenska företag möjligheter att ta en ledande position i omställningen mot en hållbar ekonomi. Sverige har goda förutsättningar att utvinna metaller och mineral på ett ansvarsfullt och miljömässigt hållbart sätt, vilket inte alltid är fallet i andra länder, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Uppdraget är en fortsättning på en tidigare analys med syfte att identifiera vilka framtida behov av metaller i elektroniska produkter.

Detta ingår i Tillväxtanalys uppdrag

- Analysera hur man kan stimulera en efterfrågan på hållbara råvaror och produkter som innehåller hållbart producerade metaller och mineral, inklusive stål med mycket låga växthusgasutsläpp, på internationella marknader.

- Analysera hur staten kan skapa förutsättningar för att underlätta och stimulera utvecklingen av frivilliga, marknadsdrivna initiativ som kan genomföras på internationell nivå.

19 mars 2018 Uppdaterad 11 mars 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Stäng