Regeringens krafttag mot konfliktmineraler

närbild på kobolt.jpg

Sverige ska leda utvecklingen i att hållbarhetsmärka metaller som finns i elektriska produkter, som exempelvis kobolt och sällsynta jordartsmetaller. Detta för att minska livsfarliga arbetsförhållanden och sexuellt våld, säger utrikesminister Margot Wallström. 

– Ökad efterfrågan på sällsynta metaller och mineraler leder i vissa delar av världen till en produktion som får mycket svåra konsekvenser för både människor och miljö. Under min tid i FN såg jag med egna ögon de fruktansvärda effekterna av brytning och handel med konfliktmineraler: livsfarliga arbetsförhållanden, förtryck, sexuellt våld. Sverige har åstadkommit mycket för ökad kontroll av konflikmineraler, inte minst i EU. Men mer behöver göras – därför har regeringen givit Tillväxtanalys det här uppdraget, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, har fått i uppdrag att se över möjligheterna att hållbarhetsmärka och spåra de sällsynta metaller, exempelvis kobolt, som är viktiga i mobilbatterier, elbilar och många andra elektroniska produkter. Metaller som ofta bryts av människor under svåra arbetsförhållanden.

Framförallt ska man titta på hur just tekniska produkter kan hjälpa till i detta spårbarhetsarbete. Förhoppningen är att en sådan märkning kan leda till ett lyft för utvinningen av våra svenska jordartsmetaller, närings- och innovationsminsister Mikeal Damberg.

Läs mer: Kol kan ersätta konfliktmineraler

– Tack vare en avancerad industri och goda råvarutillgångar av bland annat innovationskritiska mineraler, har Sverige och svenska företag möjligheter att ta en ledande position i omställningen mot en hållbar ekonomi. Sverige har goda förutsättningar att utvinna metaller och mineral på ett ansvarsfullt och miljömässigt hållbart sätt, vilket inte alltid är fallet i andra länder, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Uppdraget är en fortsättning på en tidigare analys med syfte att identifiera vilka framtida behov av metaller i elektroniska produkter.

Detta ingår i Tillväxtanalys uppdrag

- Analysera hur man kan stimulera en efterfrågan på hållbara råvaror och produkter som innehåller hållbart producerade metaller och mineral, inklusive stål med mycket låga växthusgasutsläpp, på internationella marknader.

- Analysera hur staten kan skapa förutsättningar för att underlätta och stimulera utvecklingen av frivilliga, marknadsdrivna initiativ som kan genomföras på internationell nivå.

19 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng