Ordlista mot mobbning

ledsen-kille-platta-mobbning.jpg

Mycket av mobbningen som tidigare skedde öppet sker nu i den digitala världen, där det är ännu svårare för föräldrarna att märka av den. Därför har projektet Kidish startats.

Kidish kallas egentligen det språk som över en miljon svenska ungdomar i åldrarna 12-16 år pratar dagligen via nätforum, appar, tv-spel, sms och dylikt. Därför heter även projektet Kidish.

Inne på sajten Kidish.se kan föräldrar lära sig slangorden och vad de betyder för att på så sätt förstå hur deras barn kommunicerar med klasskamrater och andra. Man kan både läsa ordlistor och göra tester. Grundarna anser att detta är nödvändigt då internet blivit en frizon för unga som lett till ett kränkande språkbruk där hot och näthat för vissa kan vara en del av vardagen.  

Anette Larsson är lärare för årskurs 7-9 på Seminarieskolan i Landskrona, hon menar att det finns ett stort behov av en ordlista i kidish.

 Att eleverna använder sig av nya uttryck är inget nytt, det har ungdomar gjort i alla tider. Det är något som sammanför dem, men dessvärre kan det också isolera vuxenvärlden. Som lärare är det viktigt att jag uppmärksammar eleverna om vad som är vanlig svenska och vad som är kidish, säger hon.

Alla ord och uttryck på sajten är hämtade efter intervjuer med 12 till 15-åriga ungdomar från Landskrona med omnejd, samt från slangopedia.se.

Initiativtagare är Landskrona stad, lokalpolisområde Landskrona, elevhälsan, utbildningsförvaltningen och individ & familjeförvaltningen Landskrona stad.

16 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng