Myndigheter halkar efter

fem-personer-har-ett-bra-mote.jpg

Den offentliga förvaltningens digitalisering går för långsamt och det finns stora skillnader mellan statlig och kommunal sektor. Nu visar Ekonomistyrningsverkets, ESV:s, uppföljningar att förvaltningen saknar flera förutsättningar för att ta vara på digitaliseringens möjligheter. 

Sedan 2014 följer ESV upp drygt 60 myndigheters it-användning. Myndigheterna har under åren fått svara på frågor om sina it-kostnader och strategiska it-projekt samt om sin mognad för att bland annat styra myndighetens it-användning och digitalisering.

De statliga myndigheterna har inte ökat sin mognad för att styra digitalisering under de senaste åren, och myndigheternas it-kostnader är relativt oförändrade. Uppföljningen visar att tillgången till nödvändig kompetens är ett hinder för digitalisering hos de flesta offentliga aktörer.

ESV konstaterar att det behövs ett rejält kompetenslyft i hela den offentliga sektorn.

Sofia Allansson , utredare på ESV

– ESV konstaterar att det behövs ett rejält kompetenslyft i hela den offentliga sektorn. Det handlar både om att öka den digitala mognaden hos ledningen och att öka kompetensen i organisationen inom bland annat nyttorealisering och behovsdriven utveckling. Det behövs för att skapa rätt förutsättningar för en verksamhetsutveckling som tar tillvara på digitaliseringens möjligheter, säger Sofia Allansson utredare på ESV, som ansvarat för uppföljningen av digitaliseringen av det offentliga Sverige.

Resultaten i ESV:s enkät visar att endast 16 procent inom statlig sektor och 4 procent inom kommunal sektor har beslutat om ett ramverk för nyttorealisering. Offentliga sektorn involverar inte heller sina användare vid utveckling av digitala tjänster i den utsträckning som vore önskvärt för att skapa tjänster som ger ökad användar- och samhällsnytta.

Oförändrat efter fyra år

Den senaste uppföljningen visar att myndigheterna ligger på liknande mognadsnivåer som de gjorde vid den första mätningen. Uppföljningen visar inte heller några nämnvärda förändringar av myndigheternas it-kostnader eller it-investeringar räknat som andel av verksamhetskostnaderna.

– Det är inte orimligt att anta att dessa kostnader och myndigheternas mognad borde öka över tid, med tanke på att regeringen ser digitaliseringen som ett av de viktigaste medlen för att åstadkomma förändring, utveckling och effektivisering. Enligt ESV behöver myndigheterna utveckla sin förmåga att styra it och digitalisering för att leva upp till regeringens ambitioner, säger Patrick Freedman, utredare på ESV, som ansvarat för uppföljningen.

Ramverk för it-kostnader

Ett sätt för att få bättre beslutsunderlag för att styra myndighetens it-användning och digitalisering kan vara att införa ett gemensamt ramverk för myndigheternas it-kostnader. ESV bedömer att det på sikt kommer att vara möjligt att jämföra myndigheternas it-kostnader med hjälp av ramverket. I ett pilotprojekt har ESV och sju andra myndigheter undersökt möjligheten att använda ett sådant ramverk. Arbetet tyder på att det kan vara en bra lösning, men att det inte kommer att passa alla myndigheter. ESV anser dock att det behövs ett fortsatt arbete för att få ett sådant ramverk på plats, och föreslår att pilotprojektet förlängs.

Källa: ESV

21 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng