Har du beställt taxi?

flygtaxi från kitty hawk i luften.jpg

Kitty Hawks flygtaxi Cora med plats för två personer.

Google-medgrundaren Larry Page har med sitt företag Kitty Hawk lite i hemlighet utvecklat vad som kan bli världens första autonoma flygtaxi.

– Att designa en flygtaxi för vardagliga sammanhang är som att flytta flygplatsen till där du befinner dig. Det är därför som Cora kan lyfta och landa som en helikopter, och behöver ingen start- eller landningsbana, säger en talesperson från Kitty Hawk till tidningen The Guardian.

Kitty Hawk, som till största del finansieras av mångmiljardären och Google-medgrundaren Larry Page, har utvecklat sin autonoma modell Cora på Nya Zeeland, ledda av Sebastian Thrun, Googles tidigare chef för autonoma bilar.

Jetsons blir verklighet

Det är en sorts hybrid mellan ett flygplan och en drönare med plats för två personer. Den har tolv propellrar som ta den en knapp kilometer upp i luften, och en propeller på stjärtfenan som sedan kan ta den fram i drygt 170 km/h, 10 mil i stöten.

Nu vill man hinna före exempelvis Uber med en första Jetson-liknande taxiservice, och hoppas kunna finnas tillgängliga på den kommersiella marknaden om tre år.

20 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Kitty Hawk

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng