– Behandlingen har en föregångare för vuxna men har anpassats för unga. Den har bland annat kortats ned och språket har förenklats. Metoden har visat sig effektiv mot självskadebeteende i flera vetenskapliga studier, säger psykologen och doktoranden Johan Bjureberg från Centrum för psykiatriforskning som har varit med och genomfört studien.
Behandlingen består av två internetförmedlade delar – en del som vänder sig till ungdomar och en lite kortare del som vänder sig till vårdnadshavare. Under hela behandlingen har både ungdomarna och deras vårdnadshavare kontakt med en psykolog via internet. Till att börja med träffar familjen en behandlare i 2-3 timmar, sedan hålls all kontakt via nätet. Familjen får jobba med ett kapitel per vecka där de svararar på frågor, ser filmer och lyssnar på ljudfiler.
Mår bättre
Under och efter behandlingen får deltagarna också rapportera hur de tycker att samarbetet med psykologen fungerar.
– Studien visar att de upplevde alliansen med sin internetbehandlare som mycket god. Vi kunde se att ungdomarnas självskadebeteende minskade, att de förbättrade sin förmåga till känsloreglering och att de fick en ökad funktionsnivå, säger Johan Bjureberg.
Resultaten är än så länge preliminära och behöver bekräftas genom fler studier. Nu genomförs en nationell kontrollerad studie, det vill säga en studie med kontrollgrupp.
Källa: Stockholms läns sjukvårdsområde