Avgift för läkarbesök i mobilen

flicka-med-fokus-pa-mobilen-och-sitt-kaffe.jpg

Nu rekommenderar SKL en minimiavgift för digitala vårdkontakter på 100 kronor per besök men det är upp till varje landsting om avgiften blir högre. Ett mål med den nya patientavgiften är att undvika onödig konsumtion av vårdkontakter. 

– Vi ser en snabb utveckling av både digitala vårdkontakter och andra typer av digitala vårdtjänster. Det är viktigt att landsting och regioner har hög beredskap att både främja och leda utvecklingen, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Bakgrunden till rekommendationen om gemensamma utomlänsersättningar är att mycket talar för att avgiften vid digitala vårdkontakter har större betydelse än vid fysisk vård. Avgiftsfrihet kan leda till ökad konsumtion som inte är motiverad av medicinska skäl. Olikheter i patientavgift kan också skapa oönskade incitament för vårdgivares etablering.

Utmanar vårdstrukturen

Den digitala utvecklingen ger stora möjligheter att förbättra vården genom nya former för kommunikation, informationsbehandling och kunskapsförsörjning. De digitala vårdtjänsterna påverkar etablerade vårdkedjor och nuvarande vårdstruktur.

– SKL fortsätter nu det strategiska arbetet tillsammans med landsting och regioner för att se vilka vårdtjänster som kan erbjudas digitalt. Det finns en stor utvecklingskraft i våra hälso- och sjukvårdsverksamheter, inte minst i primärvården kommer digitaliseringen att hela tiden öppna nya möjligheter, säger Anders Henriksson.

Källa: SKL

21 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng