Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Upplands samarbete för bättre skola

När Sveriges skolor digitaliseras ska det ske på ett likvärdigt sätt. För mindre kommuner kan det vara svårt att både hinna med och komma på allt själv. I Uppland samarbetar flera kommuner för att hjälpas åt.

– I och med Skolverkets skrivningar om alla nya digitala steg vi ska göra insåg vi att Östhammar kommun är för liten för att kunna hantera det på egen hand. Vi behöver lite hjälp och då tänkte jag att det finns ju ingen bättre hjälp att få än att kontakta kommuner runt omkring för att se hur de arbetar och hur de tacklar sina utmaningar, säger Joakim Svensson, skolutvecklingsledare, Östhammar kommun.

Anna Robertsson Hallberg, för vilka utmaningar kan det här samarbete bli behjälpligt? 

– De stora utmaningarna handlar just om den här digitaliseringsstrategin som säger att vi ska rulla ut likvärdig utrustning för alla, och hur man gör det på bästa sätt. Det handlar ju inte bara om pengar utan också vilka strategier man arbetar utefter, och hur infrastrukturen ska se ut. Där behöver man hjälp i hur man ska tänka. Sedan kommer även digitala nationella proven som blir en realitet redan nu. Det ska också hanteras trots att man kanske inte har hunnit så långt med de andra bitarna, och då är det jättetacksamt att kunna samarbeta med kommuner som är ungefär samma storlek som en själv och samma ekonomi. Vi stöttar varandra, helt enkelt, säger Anna Robertsson Hallberg, IKT-utvecklare, Upplands-Bros kommun.

Och hur hämtar man in inspiration från alla de andra kommunerna?

– Det är klart att det kan vara svårt att plocka från en annan kommun rakt av eftersom man har lite olika förutsättningar, men det är ändå inte så stora problem. Huvudpoängen är dock att samla gemensam kraft och att tänka ihop. Om jag talar för mig så är jag ganska ensam i min roll i min kommun, precis som Joakim och de flesta andra som vi träffar, och då behöver man det här stödet och nätverket, säger Anna Robertsson Hallberg.

Hur tycker du att samarbetet har fungerat, Joakim?

– Det har varit jättebra. Alla har kommit dit och varit engagerade och delat med sig av erfarenheter och kunskaper. Ingen har kommit dit och bara blivit matad utan alla har verkligen bidragit, alla som har varit med, och det har varit fantastiskt. Ett exempel är sist vi var i Upplands-Bro där Anna visade hur de tänker när de ska fortbilda personal i digitala verktyg. Man står ju inför problemet att pedagoger står på olika nivåer, och då hade man i Upplands-Bro tagit fram en finurlig matris där man enkelt fick en överblick hur det såg ut för respektive pedagog, och där nästa steg kan vara att hitta personliga utbildningsplaner. Generella utbildningsinsatser har ju det problemet att det skjuter över huvudet på vissa och vara alldeles för grundläggande för andra. Det gäller att hitta vilken nivå man ska lägga det på för respektive person och där tycker jag att Upplands-Bro hade hittat en smidig lösning.

Jag gissar att samarbetet fortsätter?

– Absolut, det här kommer fortsätta och jag känner att det finns ett sug i hela gruppen, och när vi bjudit in nya har de inte tvekat en sekund på att närvara, säger Anna Robertsson Hallberg.

– Det här är ju ett pågående projekt och vi kommer ju direkt inte komma i mål. Sen får vi se hur många vi blir och om fler vill ansluta, och då är man välkommen att höra av sig, givetvis. The more, the merrier, tänker jag, säger Joakim Svensson.

5 februari 2018 Uppdaterad 23 september 2019 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

Eleverna sitter säkert

2 jun 2020 digit

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.