Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sex, droger och bitcoin

Handeln med kryptovalutor är en av världens största oreglerade marknader. En frihet som bland annat innebär att cirka hälften av alla bitcointransaktioner rör kriminell verksamhet enligt en ny internationell studie.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 20 februari 2018 säkerhet

kvinna-med-linor.jpg

Forskarna bakom studien ”Sex, drugs, and bitcoin: How much illegal activity is financed through cryptocurrencies?” har med hjälp av avancerade analysmetoder kartlagt den illegala användningen av bitcoin och annan kryptovaluta. Resultatet är ingen munter läsning.

På det hela taget har kryptovalutor ökat i värde och popularitet, där bitcoin står för cirka 250 miljarder dollar av kryptovalutamarknadens totala kapitalisering, med ytterligare 400 miljarder dollar i drygt 1 000 andra kryptovalutor. Den dagliga onlinevalutahandeln uppskattas till cirka 50 miljarder dollar.

Var fjärde kriminell

Enligt forskaren Talis Putnins, University of Sydney, och hans medförfattare till rapporten, ligger olaglig verksamhet som knarkhandel, trafficking, barnporr, beställda mord, terrorism, pengatvätt och skatteplanering bakom 44 procent av alla bitcointransaktioner. Var fjärde bitcoinanvändare har kopplingar till kriminalitet. Dessutom kan uppskattningsvis 20 procent av dollarvärdet och drygt hälften av alla bitcoininnehav över tid kopplas direkt till brottslighet. I direkta tal skulle det innebära att 24 miljoner aktörer använt bitcoin i 36 miljoner transaktioner som rör kriminell verksamhet, enligt forskarnas senaste stickprov från april 2017.

Förbud i Kina

Forskarna varnar också för att dra för stora växlar vid rapporter om att användningen av bitcoin för kriminella syften minskar. Detta handlar enligt rapporten mest om statistik; när gemene man i allt högre utsträckning använder bitcoin ökar den legala användningen, men det innebär inte att den illegala användningen minskar i volym eller omfattning. Snarare är det så att den i reella tal har ökat sedan 2015. Den andra förklaringen handlar om alternativ; kryptovalutor som Monero, Dash och ZCash är idag allt mer attraktiva alternativ för affärstransaktioner som inte tål dagsljus.

Det är inte bara volymen som är skrämmande. Lika oroande är myndigheternas begränsade möjligheter att komma åt problemet, menar forskarna. I den digitala skuggvärlden är svart e-handel en realitet och FBI:s beslag av flera miljoner bitcoin från marknadsplatsen Silk Road ger en fingervisning om vilka belopp det handlar om men också vilka komplexa strukturer som ligger bakom. Men allt fler försöker begränsa utvecklingen. Kina har till exempel förbjudit sina medborgare att handla med bitcoin och allt fler centralbanker tar ställning mot kryptovalutor som betalningsmedel.

 

 

Rekommenderad läsning

monero-mynt.jpg

Kryptonappning sprider malware

13 feb 2018 säkerhet

Mjukvaruprogram som tar över produktionen av en kryptovaluta har blivit den vanligaste formen av malware. Bara förra helgen drabbades över 4000 organisationer av en attack.

girl-sad-combojack-malware-960640.jpg

ComboJack tar dina kryptopengar

9 mar 2018 säkerhet

Den skadliga programvaran ComboJack lurar till sig kryptovaluta. Attackerna börjar med ett spammejl med en pdf-fil.

elon-musk-talar-pa-teslastamma.jpg

Nigeriatweets från Musk

9 feb 2018 säkerhet

En ny form av ett klassiskt svindleri, likt Nigeriamejl, sprider sig på Twitter. Bluffen är inte svår att upptäcka men med fakade tweets från bland annat Elon Musk har svindlarna redan tjänat många tusen dollar i ethereum och bitcoin på mindre än en vecka.

myllrande-manniskor-pa-konferens.jpg

Kryptokapningen växer

15 mar 2018 säkerhet

Under februari påverkades 42 procent av världens organisationer av kryptokapare och Coinhive var den vanligaste skadliga koden enligt en rapport från säkerhetsföretaget Check Point. 

en bitcoin uppbyggd av små pixlar som kommer upp ur marken.jpg
Voister förklarar

Bitcoin

23 jan 2018 voister förklarar

Kryptovalutan bitcoin har både hyllats och dissats. Varför svänger valutan så mycket i värde och vilka är riskerna? Voister förklarar hur allt hänger ihop.

bitcoin- och tethermynt.jpg

Kryptovaluta öppnar för cyberbrott

19 jan 2018 säkerhet

Utvinningen av kryptovalutor har ökat kraftigt och det påverkar hela 55 procent av världens alla företag. Det visar en ny rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod från säkerhetsföretaget Check Point.

monero-960640.jpg

15 miljoner hackade i Monero-jakt

15 feb 2018 säkerhet

15 miljoner personer världen över har fått sina datorer infekterade i syfte att kunna utvinna kryptovalutan Monero.

en bitcoin som tittar fram halvt täckt med jord.jpg

Därför överger bovarna bitcoin

4 jan 2018 säkerhet

Kryptovalutan monero är i princip omöjlig att spåra och nu befarar experter att monero blir favoriten bland kriminella. 

fbi-trend-micro-hund-960640.jpg

Ett säkerhetshot mindre

12 jun 2018 säkerhet

FBI och Trend Micro har lyckats stänga ner Scan4You – ett verktyg för kriminella som hjälper dem utveckla sina virusprogram.