Sex, droger och bitcoin

kvinna-med-linor.jpg

Handeln med kryptovalutor är en av världens största oreglerade marknader. En frihet som bland annat innebär att cirka hälften av alla bitcointransaktioner rör kriminell verksamhet enligt en ny internationell studie.

Forskarna bakom studien ”Sex, drugs, and bitcoin: How much illegal activity is financed through cryptocurrencies?” har med hjälp av avancerade analysmetoder kartlagt den illegala användningen av bitcoin och annan kryptovaluta. Resultatet är ingen munter läsning.

På det hela taget har kryptovalutor ökat i värde och popularitet, där bitcoin står för cirka 250 miljarder dollar av kryptovalutamarknadens totala kapitalisering, med ytterligare 400 miljarder dollar i drygt 1 000 andra kryptovalutor. Den dagliga onlinevalutahandeln uppskattas till cirka 50 miljarder dollar.

Var fjärde kriminell

Enligt forskaren Talis Putnins, University of Sydney, och hans medförfattare till rapporten, ligger olaglig verksamhet som knarkhandel, trafficking, barnporr, beställda mord, terrorism, pengatvätt och skatteplanering bakom 44 procent av alla bitcointransaktioner. Var fjärde bitcoinanvändare har kopplingar till kriminalitet. Dessutom kan uppskattningsvis 20 procent av dollarvärdet och drygt hälften av alla bitcoininnehav över tid kopplas direkt till brottslighet. I direkta tal skulle det innebära att 24 miljoner aktörer använt bitcoin i 36 miljoner transaktioner som rör kriminell verksamhet, enligt forskarnas senaste stickprov från april 2017.

Förbud i Kina

Forskarna varnar också för att dra för stora växlar vid rapporter om att användningen av bitcoin för kriminella syften minskar. Detta handlar enligt rapporten mest om statistik; när gemene man i allt högre utsträckning använder bitcoin ökar den legala användningen, men det innebär inte att den illegala användningen minskar i volym eller omfattning. Snarare är det så att den i reella tal har ökat sedan 2015. Den andra förklaringen handlar om alternativ; kryptovalutor som Monero, Dash och ZCash är idag allt mer attraktiva alternativ för affärstransaktioner som inte tål dagsljus.

Det är inte bara volymen som är skrämmande. Lika oroande är myndigheternas begränsade möjligheter att komma åt problemet, menar forskarna. I den digitala skuggvärlden är svart e-handel en realitet och FBI:s beslag av flera miljoner bitcoin från marknadsplatsen Silk Road ger en fingervisning om vilka belopp det handlar om men också vilka komplexa strukturer som ligger bakom. Men allt fler försöker begränsa utvecklingen. Kina har till exempel förbjudit sina medborgare att handla med bitcoin och allt fler centralbanker tar ställning mot kryptovalutor som betalningsmedel.

 

 

20 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng