Ny plockrobot sorterar själv

matkasse-full-med-frukt-och-gront-pa-bordet.jpg

Med en ny algoritm för igenkänning kan plockrobotar snart användas för mer flexibla uppgifter både hemma och inom industrin.

Idag är de flesta industriella plockrobotar utformade för en specifik, repetitiv uppgift som att lyfta en modul till eller från en monteringslinje. Nu arbetar ingenjörer vid MIT och Princetonuniversitetet med att designa mer anpassningsbara och intelligenta plockrobotar för flexibla arbetsuppgifter inom många möjliga områden, som att sortera produkter i stora lager till att rensa skräp i katastrofområden eller packa upp matkassarna som står i köket.

Forskarnas pick-and-place-system består av en industriell robotarm som utrustats med en anpassad gripper och sugkopp. En specialutvecklad greppalgoritm gör det möjligt för roboten att bestämma det bästa sättet att gripa eller suga tag även i ett tidigare okänt föremål.

Bildbank för matchning

När roboten lyft föremålet fotograferas det ur olika vinklar. Med hjälp av en nyutvecklad algoritm för igenkänning, eller snarare för bildmatchning, kan roboten jämföra objektet med andra i ett bildbibliotek för att hitta den bästa matchningen. När roboten identifierat objektet placeras det på rätt plats. Arbetsflödet där roboten greppar först och identifierar i nästa steg är mer effektivt än mer traditionella processer för plockrobotar.

Källa: MIT Edu

27 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng