Kvinnor tar över Wikipedia

margotwallstrom2_red.jpg

Den 8 mars genomför UD och Wikimedia en världsomspännande aktion för att göra internet mer jämställt. Utrikesminister Margot Wallström är värd för #WikiGapSthlm på KTH.

– Sverige är det första landet i världen som bedriver en feministisk utrikespolitik. Det gör vi utifrån en moralisk övertygelse grundad i rättvisa och mänskliga rättigheter men också för att jämställdhet är en grundläggande förutsättning för fred, säkerhet och hållbar utveckling, säger Margot Wallström.

För att bidra till en mer rättvisande bild har UD tillsammans med Wikimedia därför tagit initiativ till eventet #WikiGap. På internationella kvinnodagen den 8 mars anordnas parallella events i nära 50 länder, från Sverige till Indonesien, Egypten och Colombia, tillsammans med lokala aktörer och samarbetspartners. I Stockholm sker samarbetet med Wikimedia Sverige och KTH. Temat är kvinnor inom teknik och vetenskap.

Stor obalans

Innehållet på Wikipedia påverkar och färgar användarnas kunskap om världen. Men där råder en stor obalans. 90 procent av innehållet är skapat av män, och det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.

Eventet som genomförs under en dag går ut på att de inbjudna deltagarna skriver och redigerar artiklar på Wikipedia med information om kvinnliga aktörer, experter och förebilder inom olika fält. I Stockholm sker samarbetet med Wikimedia Sverige och KTH. Temat är kvinnor inom teknik och vetenskap och texterna som produceras är deltagarnas eget ansvar. Förutom den i Stockholm anordnas skrivstugor parallellt i ett 50-tal länder.

Källa: UD

15 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto kristian pohl/regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng