Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bli aldrig en expert

Framgången med skolans Peer-Ed ligger i att coachen inte är en expert. Nätverket fyller snart 17 år men problemen är ungefär desamma idag. Politiker kräver omedelbart resultat, menar Les Foltos.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 12 februari 2018 it i skolan

– Tyvärr är många av utmaningarna fortfarande desamma. Skolor är ibland lite långsamma att anpassa sig och jag tror inte att vi helt och hållet har accepterat det faktum att vi måste lägga ner betydligt mycket mer tid på resurser där vi stöttar och coachar våra lärare.

– En annan del är att vi måste bli bättre på att tillåta lärare ta risker om vi vill att de ska förändras och utvecklas. De mest innovativa företagen i världen uppmuntrar risktagande och misslyckanden, och skolor måste göra exakt samma sak. Det är två problem som man tyvärr inte har tacklat och som fortfarande måste förändras.

Varför kvarstår dessa problem tror du?

– Jag tror att en stor del handlar om att politiker och de som ska driva igenom förslag har simpla lösningar på komplicerade problem. I det här fallet handlar det om att man försöker använda ansvarsskyldighet och prov för att driva skolans förbättring, men vad det egentligen gör är att skrämma lärare. Det driver dem till att undervisa för provens skull och dessa prov är handlar ofta inte om färdigheter som efterfrågas just nu.

– De handlar inte om kritiskt tänkande, kreativitet, kommunikation eller samarbete. De fokuserar på samma färdigheter som vi lärde oss när vi gick i skolan, alltså ofta om igenkänning och hågkomst. Lärare vet att det är resultaten på dessa prov som kommer att vara styrande och om eleverna inte gör bra ifrån sig kommer skolan hållas ansvarig. Det finns ett fokus på det grundläggande snarare än risktagande eller att söka förändra hur utbildningen ska se ut.

Du har börjat coacha lärare i större grupper. Hur har det fungerat?

– Vi skyndar långsamt men hittills har det varit lovande. Jag kom ganska nyligen från Australien där jag har arbetat med rektorer där målet var att få dessa rektorer att fundera på hur de kan använda sig av coaching när det handlar om systemförändringar och hur de kan coacha sina lärare att bli bättre på att kommunicera och samarbeta. Det går sakta men det rör sig åt rätt håll, och det har varit väldigt givande.

Finns det något vanligt misstag eller missförstånd du har identifierat under din tid som coach?

– Coacher utses ofta eftersom de är fantastiska ledarlärare i sina skolor och de får gå program som låter dem utveckla sina färdigheter och förfina deras choachningsegenskaper. Mot slutet av dessa utbildningar frågar de ibland: ”När kan jag säga åt mina lärarkollegor hur de ska tänka? När kan jag få vara expert?”. Svaret är nästan aldrig, eftersom lärare älskar att lära sig av och med en kollega, men om det bara är någon som säger hur det ska tänka så minskar deras entusiasm.

– Faktum är att coacher som startar med att betona att de är experter märker att de förlorar gruppen som de ska coacha. Istället ser vi att coacher som har utvecklat en förmåga att ställa frågor som gör att du tänker djupare om dina problem och som verkligen får dig att komma fram till dina egna svar är de coacher som är mest effektiva. Vi alltså arbetar med våra coacher från att vara mentorer till att bli en stabil kollega – någon som andra kan lära med och av.

Rekommenderad läsning

LesFoltos_960x640.jpg (1)

Les Foltos lär lärare att lära lärare

27 jan 2017 it i skolan

Voister sände direkt från Les Foltos workshop med lärare och skolledare på Ateas skolresa i samband med BETT. Les Foltos är Director of Educational Innovation at Peer-Ed, ett koncept där lärare lär av andra lärare. 

Les Foltos 960640.jpg
video

Så lär Peer-Ed ut ny teknik till lärare

3 feb 2017 it i skolan

Utan engagerade lärare som är villiga att dela med sig av sin kunskap inom ny teknik sker ingen utveckling. Pappan till pedagogiken inom Peer-Ed är Les Foltos. Här delar han med sig av sina bästa tips.

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

lars-lingman-skolverket-960640.jpg
video

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

JasonDiakite_960x640.jpg
video

Jasons kamp mot konfliktmineraler

30 jan 2017 it i skolan

Konfliktmineraler skördar många offer, inte minst kvinnor och barn, i Demokratiska Republiken Kongo. Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, vill att alla försöker ha ett mer etiskt och hållbart tankesätt kring sin egen roll. 

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

surfplatta skola.jpg

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.