Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lejonet i Linköping har vaknat

linköping centralstation.jpg

För att utveckla fastighetsbranschen att bli mer digital krävs samarbete. Därför har Lejonfastigheter startat en inkubationskammare.

– I vår inkubationskammare, Lejonlabbet, testar vi idéer och undersöker genomförbarheten i liten skala. Men vi bjuder även in andra aktörer till möten, annars är det lätt att man blir en navelskådare. Allt handlar om att uppnå en större kundnytta, säger Pehr Ågård, it-ansvarig på Lejonfastigheter.

En utvecklingsplattform

Lejonlabbet drog igång våren 2017. Syftet är att engagera medarbetarna i utvecklingen av fastigheter från idéutveckling till innovativa lösningar. Med kraft från organisationen och i samverkan med kunder och leverantörer är målet att skapa mervärden i fastighetsaffären.

Vi har hittills fått tre konkreta idéer som nu utvecklas vidare

Pehr Ågård , It-ansvarig, Lejonfastigheter.

Lejonlabbsprojektet ska i första hand hjälpa till att utveckla nya fastighetsbyggen och tillgodose kundbehov i de fastigheter som Lejonfastigheter redan rår över. Tanken är också att det ska bidra med idéer i pågående digitaliseringen av verksamheten, eftersom man anser att det finns behov av nytänkande vad det gäller lösningar för fastighetssystem och den kommunikationsplattform som hanterar intranät och hemsida.

samarbete i lejonfastigheters öppna kontroslandskap.jpg

Full fart med nya idéer i Lejonfastigheters öppna kontorslandskap.

– Lejonlabbet är till för att avlasta och hantera de utmaningar, men också möjligheter, som vi står inför. I den förändringsresa som Lejonfastigheter befunnit sig i de senaste åren är det viktigt att finna nya vägar för att identifiera, utveckla och införa förbättringar. Ombyggnationen av vårt intranät har varit ett stort projekt som i förlängningen skulle kunna dra nytta av de idéer som kläcks i Lejonlabbet. Intranätet ska användas för att konsumera och publicera information, men också som verktyg för att genomföra det dagliga arbetet. Vi kallar det för Lejonet – vår digitala arbetsplats, säger Pehr Ågård.

Tid för idéer

Inom företaget är det funktionen Verksamhetsutveckling och IT i nära dialog med processroller som driver och stöttar i Lejonlabbet.

pehr ågård.jpg

Pehr Ågård, it-ansvarig, Lejonfastigheter.

– Innovationskonceptet bygger på idéutveckling enligt en beprövad modell. Medarbetare får en introduktion till modellen och stöttas av interna faciliatorer under idéutvecklingen. Det är en lärprocess för alla deltagare med den gemensamma tanken att våga ta steget utan att allt är på plats. Genom att medverka i Lejonlabbet får man tid för idéutveckling som annars kan vara svår att fokusera på i det dagliga arbetet, säger Pehr Ågård.

I första hand bygger labbet på frivillighet och engagemang och startar i workshopformat. Inför varje workshop går det ut en förfrågan till medarbetare där man får anmäla sitt intresse för medverkan baserat på aktuell frågeställning eller utmaning. Nästa steg blir att öppna ”labb” för  samverkan med olika externa parter såsom kunder, leverantörer och fastighetsbesökare.

– Konceptet är än så länge väldigt nytt, men vi har faktiskt spånat fram tre konkreta idéer som nu utvecklas vidare för att kunna implementeras i vår verksamhet. Generellt har vi fått fin feedback från medarbetare som har varit med i våra workshops. Våren 2018 går vi vidare och utökar dialogen med fler parter, både kunder inom kommunen, leverantörer och andra samarbetspartners, säger Pehr Ågård.

Lejonfastigheter

Under 25 år har Lejonfastigheter byggt, underhållit och förvaltat förskolor, skolor, mötesarenor, vårdboenden och andra offentliga lokaler, framförallt i Linköping. Med nytänkande, lyhördhet och långsiktighet vill Lejonfastigheter fylla hus och fastigheter med värde och ge utrymme för lusten att leva, leka och lära.

8 februari 2018 Uppdaterad 9 februari 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos, Lejonfastigheter

Rekommenderad läsning

en lampa från taket med en hand bredvid mot gul bakgrund.jpg
video

Läge för Linköping

4 nov 2019 digit

Att utveckla idéer inom digitalisering kräver tajming och tid. För ett år sedan lanserade Lejonfastigheter i Linköping innovationshubben lejonlabbet. Idag sker arbetet mer koncentrerat och det kommunala fastighetsbolaget har fått utökade uppdrag. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Dronare Linköping Norrkoping

Tung drönarlast

10 nov 2020 digit

Nu planeras en flygtur för en drönare som ska klara att frakta tio kilo mellan Linköping och Norrköping. Flygningen är en del av en satsning i Europa som ska påvisa samhällsnyttan med drönare.

kvinna-i-bilverkstad.jpg

Skolan som ger jobb

5 feb 2020 it i skolan

Ett tätt samarbete med kommuner och företag gör att Lärandegruppen kan erbjuda jobbgaranti direkt efter gymnasiet. Planen framöver är att använda big data för ett ännu mer individuellt lärande och kunna sätta in extra insatser tidigt. 

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

mat-dronare-autonom.jpg

Premiär för matdrönare

18 dec 2019 digit

Sveriges första flygande matleverans är avklarad. Rise genomförde den autonoma flygturen från en restaurang i utkanten av Linköping till stadens universitetsområde.

traning.jpg

Ny muskelkraft

28 jun 2019 digit

Forskare vid Linköpings universitet försöker utveckla konstgjorda muskler som fungerar mer som biologiska muskler och drivs av samma glukos och syre som kroppen använder. Resultatet kan bli ett genombrott för såväl implantationer som miljömätningar.

killar-katten-under-hakan.jpg

Hudnära sensor

15 maj 2019 digit

I hela världen arbetar forskare inom robotik för att ta fram flexibel och töjbar elektronisk hud med någon form av känsel för proteser och för hälsoövervakning. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en sensor som kan mäta kroppstemperaturen och känna varm beröring.

bilar-kö-smarta-städer.jpg

Sveriges smartaste stad

2 maj 2019 digit

Linköping är Sveriges smartaste stad, tätt följt av Malmö, Lund och Uppsala. Bland de minst smarta städerna är Eskilstuna, Borås och Jönköping. Det anser respektive stads invånare, enligt rapporten Samhällsbarometern.