El utan kostnad

flicka-i-skolan-i-afrika.jpg

En grupp forskare vid bland annat KTH har utvecklat ett digitalt planeringsverktyg för elektrifiering av utvecklingsländer. Till skillnad från liknande verktyg som kostar miljontals kronor är OnSSET baserat på öppen källkod och gratis.

OnSSET har använts med framgång i bland annat Tanzania, Zambia, Nigeria och Afghanistan och en av fördelarna är prislappen.

– Detta är det första verktyget som baseras på just öppen källkod, och som kan användas fritt. Dyra alternativ finns. Ett av dessa alternativ har tidigare använts i Nigeria till en kostnad på runt motsvarande 40 miljoner svenska kronor. När vårt verktyg användes i landet hamnade motsvarande kostnad i stället på cirka 120 000 kronor, säger Mark Howells, professor i energisystemanalys vid KTH.

Enligt Världsbanken saknar en miljard människor världen elektricitet. Det är en av många anledningar till varför forskare vid KTH varit med och utvecklat OnSSET.

Utveckling med el

– Att elektrifiera länder är till stor hjälp för deras utveckling. Ekonomin tillåts blomstra om el finns. Elektricitet ger också möjlighet till mobila betalningar och bankärenden, säger Mark Howells.

Mjukvaran kan enkelt användas och modifieras efter behov. I grunden är OnSSET ett geografiskt informationssystem, GIS, som utgår från data om det aktuella landområdet. Förutom geografiska data utgår OnSSET från parametrar som befolkningstäthet, befintliga elnät, närhet till infrastruktur som vägar och järnvägar och tillgängliga kraftkällor.

OnSSET är resultatet av ett samarbete mellan KTH och Världsbanken. Förutom Afrika och Afghanistan har verktyget även använts för studier i Latinamerika och vissa andra områden i Asien. Dessa studier har publicerats i IEA:s World Energy Outlook. 

Källa: KTH

 

5 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng