Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Devnet som utvecklare

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

– På Devnet under Cisco Live samlas utvecklare, app-ingenjörer och ingenjörer som arbetar med optimering och analysering. Vi visar upp våra chattbottar, IoT, och vi har också ett stort fokus på säkerhet och nätverksprogrammering. Vi har till exempel en för åkerier eller andra företag som har en lastbilsflotta. Då kopplar vi upp vår chattbot mot lastbilarna, och om de är för tungt lastade startas ett chattrum där berörda kontaktas och får veta vad som hänt, säger Amanda Whaley, director på Cisco Devnet.

lastbil-devnet-960640.jpg

En chattbot är uppkopplad mot lastbilarna, och om de är för tungt lastade startas ett chattrum.

Vilka andra områden kan den användas till?

– Du kan ha en chattbot som är ansluten till ditt nätverk som underrättar om något händer som du vill att någon ska reagera på. Vi har även bottar som är mer verksamhetsanknutna och som kan svara på frågor om HR eller frågor som kunder ofta ställer till ditt företag. I princip allt som det kan tänkas finnas en fråga kring, kan man programmera en chattbot för.

Hur jobbar ni med säkerhet?

– Vi jobbar mycket med det inom Devnet. Här på Cisco Live visar vi upp säkerhetslösningar som relaterar till IoT. Vi har alla hört om hur lätt det kan vara att hacka och utnyttja IoT hos vanliga privatpersoner. Här visar vi hur det kan se ut när det händer, och framförallt hur våra produkter kan hitta och försvara sig mot de hoten. Därför har vi ställt upp en sorts utmaning där folk kan komma fram och få lite ledtrådar för att på egen hand komma över ett wifi-lösenord för att sedan hacka sig vidare in i routern och göra förändringar i nätverket. Då kan de komma över kameror som visar när någon slår in en kod för att komma åt en svart hatt som vi har låst in i ett litet valv. De ser koden, kan stänga av kameran, och själva gå och slå in koden och hämta en egen hatt. På så sätt får de på egen hand uppleva de verktyg som finns där ute för att utnyttja sådana här system.

svart-hatt-devnet.jpg

Lyckas man hacka sig in kommer man åt den svarta hatten.

– Därefter visar vi dem hur det ser ut om man vill komma åt våra andra vita hattar där vi har installerat en brandvägg som har upptäckt dessa hot, och visar hur man hade kunnat försvara sig mot attackerna. Hela det här upplägget gör att allt blir väldigt påtagligt för gemene man.

 

6 februari 2018 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Skor På Orange Bakgrund

Ökat tryck på AI

1 sep 2020 digit

Globala investeringar i AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren, från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det menar analysföretaget IDC. 

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.