Devnet som utvecklare

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

– På Devnet under Cisco Live samlas utvecklare, app-ingenjörer och ingenjörer som arbetar med optimering och analysering. Vi visar upp våra chattbottar, IoT, och vi har också ett stort fokus på säkerhet och nätverksprogrammering. Vi har till exempel en för åkerier eller andra företag som har en lastbilsflotta. Då kopplar vi upp vår chattbot mot lastbilarna, och om de är för tungt lastade startas ett chattrum där berörda kontaktas och får veta vad som hänt, säger Amanda Whaley, director på Cisco Devnet.

lastbil-devnet-960640.jpg

En chattbot är uppkopplad mot lastbilarna, och om de är för tungt lastade startas ett chattrum.

Vilka andra områden kan den användas till?

– Du kan ha en chattbot som är ansluten till ditt nätverk som underrättar om något händer som du vill att någon ska reagera på. Vi har även bottar som är mer verksamhetsanknutna och som kan svara på frågor om HR eller frågor som kunder ofta ställer till ditt företag. I princip allt som det kan tänkas finnas en fråga kring, kan man programmera en chattbot för.

Hur jobbar ni med säkerhet?

– Vi jobbar mycket med det inom Devnet. Här på Cisco Live visar vi upp säkerhetslösningar som relaterar till IoT. Vi har alla hört om hur lätt det kan vara att hacka och utnyttja IoT hos vanliga privatpersoner. Här visar vi hur det kan se ut när det händer, och framförallt hur våra produkter kan hitta och försvara sig mot de hoten. Därför har vi ställt upp en sorts utmaning där folk kan komma fram och få lite ledtrådar för att på egen hand komma över ett wifi-lösenord för att sedan hacka sig vidare in i routern och göra förändringar i nätverket. Då kan de komma över kameror som visar när någon slår in en kod för att komma åt en svart hatt som vi har låst in i ett litet valv. De ser koden, kan stänga av kameran, och själva gå och slå in koden och hämta en egen hatt. På så sätt får de på egen hand uppleva de verktyg som finns där ute för att utnyttja sådana här system.

svart-hatt-devnet.jpg

Lyckas man hacka sig in kommer man åt den svarta hatten.

– Därefter visar vi dem hur det ser ut om man vill komma åt våra andra vita hattar där vi har installerat en brandvägg som har upptäckt dessa hot, och visar hur man hade kunnat försvara sig mot attackerna. Hela det här upplägget gör att allt blir väldigt påtagligt för gemene man.

 

6 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng