Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Det senaste inom nätverk

Under Cisco Live presenterar nätverksjätten flera nyheter för branschen. Bland annat har Cisco utvecklat lösningar med säkra lösningar för vården.

– I somras ändrade vi om vårt sätt att se på nätverk och i samband med det byggde vi en ny plattform som kallas för Catalyst 9000 med tre olika versioner, säger Robert Csapo, systemingenjör, Cisco Sverige.

cisco-sjukhus-960640.jpg

Catalyst 9000 lämpar sig väl för sjukhus.

Du nämnde att den största versioner är någonting sjukvården skulle kunna dra nytta av?

– Absolut. Det är byggt utifrån perspektivet att nätverket är väldigt kritiskt. Om linjekort går sönder går de att byta ut utan att man behöver byta hela chassit och det går att byta ut en supervisor om den går sönder. Fläktarna är också utbytbara och kan plockas bort från mer än ett ställe för att inte behöva flytta på kablar, och hela boxen är ergonomiskt anpassad med smidiga handtag.

Ni har även en variant som kan passa universitet?

– Ja, Catalyst 9500 är lite mindre men har väldigt mycket prestanda, där man kan ha 10-40 gigabyte prestanda. Man behöver kanske inte lika många linjekort, men man vill ha mycket prestanda, och då har vi en lite mindre formfaktor.

Och om man är mer mobil, vad ska man ha då?

catalyst-9500-960640.jpg

Catalyst 9500 med sina utbytbara fläktar.

– Då har vi lanserat en helt ny router som heter ISR 1100. Den gör att man kan vara väldigt flexibel och mobil, utan att göra avkall på kapaciteten. Fördelen med ISR 1100 är att den kan koppla upp både traditionellt internet och en eller två operatörtjänster med 4G om man behöver redundans. Det går att använda applikationer från Cisco likaväl som egna applikationer och den lilla formfaktorn gör att den är populär hos mobila kunder och operatörer, och finns att köpa i Sverige.

Klas Telecom är en partner till Cisco som levererar infrastruktur. Vad är det som är hett här på mässan?

– Vi har ett passagerar-wifi som kan användas på tåg. Folk vill kunna hålla sig ständigt uppkopplade och traditionellt är bandbredden på tåg väldigt begränsad, kanske runt 30 mbit som ska delas upp på 200 passagerare, och det är ofta inte nog, säger Frank Murray, CTO Klas Telecom.

Vad är fördelarna med er lösning?

cisco-tåg-960640.jpg

Klas Telecoms lösning anpassad för tåg.

– Vi har ett trådlöst system med en tio gånger så stor bandbredd, alltså 300 Mbit. Fokus ligger på tåg som kör mycket i stadsmiljö och där passagerarantalet är högt, så att dessa passagerare faktiskt kan streama, säg, en film, snarare än att ladda ner den på förhand.

Finns systemet i Sverige?

– Nej, i dagsläget finns det bara i Skottland och där vi på Klas har ett samarbete med Cisco som en del att göra Storbritannien mer uppkopplat.

1 februari 2018 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

wendy mars på scen på cisco live.jpg

OT-satsning på Cisco Live

28 jan 2020 digit

Cisco Live i Barcelona kretsar i år mycket kring hur alla lösningar knyts ihop i smidiga gränssnitt för optimal verksamhetskontroll. Inte minst ska samarbetet mellan it och OT underlättas.

blått mötesbord ovanifrån.jpg
video

Smarta möten med AI

28 aug 2019 digit

Ciscos videotjänster blir alltmer molnbaserade. Med AI på plats, för att känna igen dig när du går in i mötesrummet, och goda möjligheter till integrering, finns det stora vinster att göra. Det menar kollaborationschefen för EMEAR, Vaughan Klein.