Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Det senaste inom nätverk

Under Cisco Live presenterar nätverksjätten flera nyheter för branschen. Bland annat har Cisco utvecklat lösningar med säkra lösningar för vården.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 1 februari 2018 digit

– I somras ändrade vi om vårt sätt att se på nätverk och i samband med det byggde vi en ny plattform som kallas för Catalyst 9000 med tre olika versioner, säger Robert Csapo, systemingenjör, Cisco Sverige.

cisco-sjukhus-960640.jpg

Catalyst 9000 lämpar sig väl för sjukhus.

Du nämnde att den största versioner är någonting sjukvården skulle kunna dra nytta av?

– Absolut. Det är byggt utifrån perspektivet att nätverket är väldigt kritiskt. Om linjekort går sönder går de att byta ut utan att man behöver byta hela chassit och det går att byta ut en supervisor om den går sönder. Fläktarna är också utbytbara och kan plockas bort från mer än ett ställe för att inte behöva flytta på kablar, och hela boxen är ergonomiskt anpassad med smidiga handtag.

Ni har även en variant som kan passa universitet?

– Ja, Catalyst 9500 är lite mindre men har väldigt mycket prestanda, där man kan ha 10-40 gigabyte prestanda. Man behöver kanske inte lika många linjekort, men man vill ha mycket prestanda, och då har vi en lite mindre formfaktor.

Och om man är mer mobil, vad ska man ha då?

catalyst-9500-960640.jpg

Catalyst 9500 med sina utbytbara fläktar.

– Då har vi lanserat en helt ny router som heter ISR 1100. Den gör att man kan vara väldigt flexibel och mobil, utan att göra avkall på kapaciteten. Fördelen med ISR 1100 är att den kan koppla upp både traditionellt internet och en eller två operatörtjänster med 4G om man behöver redundans. Det går att använda applikationer från Cisco likaväl som egna applikationer och den lilla formfaktorn gör att den är populär hos mobila kunder och operatörer, och finns att köpa i Sverige.

Klas Telecom är en partner till Cisco som levererar infrastruktur. Vad är det som är hett här på mässan?

– Vi har ett passagerar-wifi som kan användas på tåg. Folk vill kunna hålla sig ständigt uppkopplade och traditionellt är bandbredden på tåg väldigt begränsad, kanske runt 30 mbit som ska delas upp på 200 passagerare, och det är ofta inte nog, säger Frank Murray, CTO Klas Telecom.

Vad är fördelarna med er lösning?

cisco-tåg-960640.jpg

Klas Telecoms lösning anpassad för tåg.

– Vi har ett trådlöst system med en tio gånger så stor bandbredd, alltså 300 Mbit. Fokus ligger på tåg som kör mycket i stadsmiljö och där passagerarantalet är högt, så att dessa passagerare faktiskt kan streama, säg, en film, snarare än att ladda ner den på förhand.

Finns systemet i Sverige?

– Nej, i dagsläget finns det bara i Skottland och där vi på Klas har ett samarbete med Cisco som en del att göra Storbritannien mer uppkopplat.

Rekommenderad läsning

Nätverk nyckelfaktor i Hyperflex

24 feb 2017 cisco live

HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg HyperFlexNew_960x640.jpg video

Ciscos Hyperflex som är komplett med nätverk har uppdaterats till 2.0. Greger Jerlehagen, affärsområdeschef datacenter Cisco Sverige berättar om senaste uppdateringen av den hyperkonvergerade lösningen.

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

"2050 bor vi på mars"

31 jan 2018 digit

rowan-trollope.jpg rowan-trollope.jpg rowan-trollope.jpg

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.

Samarbetet som ger smartare nät

31 jan 2018 digit

peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg video

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg video

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

Nya flexibla Hyperflex

1 feb 2018 digit

cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg video

Den senaste versionen av Hyperflex har precis lanserats. Kaustubh Das förklarar nyttan med de nya funktionerna och berättar om planerna framöver.

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg video

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg video

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.