Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Att undervisa för framtiden

Många av de jobb, som dagens elever kommer att ha, finns inte idag. Utbildningsforskaren Keri Facer tipsar hur lärare med hjälp av digitala verktyg kan göra undervisningen relevant.

 

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 20 februari 2018 it i skolan

– Det största problemet är att många lärare inte har tid att tänka särskilt mycket på framtiden. I det här yrket är man under ständig press att ens huvudsakliga prioriteringar handlar om vad man ska göra på måndag eller hur man ska ta hand om en viss elev.Den kritiska frågan blir därmed hur vi skapar utrymme och tid för lärare att tänka långsiktigt och förstå den värld som nu skapas och som deras elever kommer att leva i, säger Keri Facer, professor i utbildningsvetenskap vid University of Bristrol i Storbritannien.

Hur kan digitaliseringen hjälpa till för att uppnå det här?

– Om skolan kan hjälpa eleverna att förstå förändring så kan de förbereda sig för en framtid vi ännu inte känner. Jag skulle också önska att skolan gav utrymme för mer känslor och att barn får lära sig hur man älskar och tar hand om varandra. Det är egenskaper som bygger ett samhälle,

– Om vi ser på det digitala som en resurs för att stimulera till nya idéer och uppfinningar är det ett oerhört kraftfullt verktyg. På samma sätt är det ett fantastiskt verktyg när det kommer till kommunikation och för att få unga att tillgodogöra sig många olika perspektiv, så där har det förstås en roll att spela.

Har du några exempel på skolor som arbetar på det sättet?

– Det finns ett nätverk i England som heter Schools for tomorrow som samlar lärare för att specifikt tala om dessa frågor. Internationellt ser vi att The democratic education movement har gjort ett bra arbete i att skapa skolor där människor får möjlighet att tänka tillsammans och lära av varandra för att få hjälp att utforska vilken väg man ska ta. Det är ett par bra exempel att bära med sig.

Rekommenderad läsning

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

bett ovanifrån 960640.jpg bett ovanifrån 960640.jpg bett ovanifrån 960640.jpg

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

larare-leder-grupparbete-2.jpg larare-leder-grupparbete-2.jpg larare-leder-grupparbete-2.jpg

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.

Les Foltos lär lärare att lära lärare

27 jan 2017 it i skolan

LesFoltos_960x640.jpg (1) LesFoltos_960x640.jpg (1) LesFoltos_960x640.jpg (1)

Voister sände direkt från Les Foltos workshop med lärare och skolledare på Ateas skolresa i samband med BETT. Les Foltos är Director of Educational Innovation at Peer-Ed, ett koncept där lärare lär av andra lärare. 

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

lars-lingman-skolverket-960640.jpg lars-lingman-skolverket-960640.jpg lars-lingman-skolverket-960640.jpg video

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Våga göra fel och ta hjälp av kidsen

27 jan 2017 it i skolan

snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG snip jardenberg ditz.JPG video

Catrin Ditz, CIO i Uppsala, och Joakim Jardenberg, nestor inom internet, pratar om vad som krävs av alla som jobbar inom skolan nu och framöver.

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

bamford bett 960640.jpg bamford bett 960640.jpg bamford bett 960640.jpg video

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg video

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

Fler plattor och färre katedrar

14 feb 2017 it i skolan

surfplatta skola.jpg surfplatta skola.jpg surfplatta skola.jpg

Glöm hästskoformade bänkrader och en bastant kateder vid svarta tavlan. It i skolan revolutionerar inte bara det fysiska klassrummet utan också sättet att kommunicera.