Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

AI stort på Vitalis

översiktsbild över vitalis 2017.jpg

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

– Vi brukar ha ett par fokusområden varje år på Vitalis som får lite extra uppmärksamhet, och i år är AI ett sådant område. Där kommer vi bland annat att få träffa en AI-sjuksköterska som bedömer lämplig vårdnivå och hur akut behovet av medicinsk vård är, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis på Svenska Mässan den 24-26 april i Göteborg.

Dags för AI

Ett av de områden som det talas mest kring när det kommer till vården och dess digitaliseringsresa är just AI. AI som kan hjälpa läkare att ställa korrekt diagnoser och analysera stora datamängder och snabbt se samband betydligt snabbare än vår mänskliga hjärna.

Vitalis

Vitalis är Nordens största e-hälsokonferens, och är samtidigt en utställning där över 4500 representanter från kommuner och landsting, näringslivet och akademin, träffas och diskuterar, tar del av de senaste innovationerna, och besöker någon av de 200 föreläsningarna. Årets konferens äger rum 24-26 april på Svenska mässan i Göteborg.

 

Nu är tiden mogen för AI att ta större plats även på Vitalis, menar Maria Sterner.

– Vi har inte riktigt haft så mycket AI på Vitalis tidigare, men nu har tekniken blivit så pass sofistikerad och vi ser fler och fler exempel på hur det kan användas inom olika kliniska områden, säger hon.

Smarta boenden och robotar

Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens och e-hälsans möjligheter år 2025, och med bland andra socialminister Annika Strandhäll som en av huvudtalarna kan man på Vitalis få sig en nulägesbild om hur utsikterna ser ut och var vi står idag.

sigvardsson_131030_0182_webb.jpg

Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.

Smarta boenden och välfärdsteknik är ett sådant exempel på något som kan föra Sverige närmare målet. På Vitalis kommer det bland annat finnas en sorts scen på mässgolvet där både leverantörer och organisationer kan samlas och diskutera de senaste inom exempelvis omsorgsrobotik

– Frågorna kring välfärdsteknik handlar i dag mycket om tillgängliga boendemiljöer och hur mer vård och omsorg kan förläggas i hemmet. Precis som tidigare är detta en fortsatt viktig del på Vitalis, och det kommer hållas många presentationer av organisationer och företag på det här området, säger Maria Sterner.

sjukhusrum på vitalis.png

Intelligent Hospital Pavilion på Vitalis.

Ökat intresse

Liksom förra året kommer man att bygga upp verklighetstrogna sjukhuspaviljonger i utställningshallen med två tillhörande patientrum, där olika leverantörer kan visa hur deras lösningar fungerar tillsammans.

– Det var kanske den del som blev mest uppskattad förra året eftersom man får chansen att se lösningarna i en sjukhusmiljö och förstå hur varje beståndsdel kan fungera i sitt sammanhang. Överhuvudtaget har det de senaste åren kommit fler besökare som arbetar kliniskt som har blivit mer och mer intresserade av e-hälsofrågor, utöver de mer projektdrivna yrkesverksamma. Mässan är dessutom större i år med en större utställning och fler besökare och förhoppningsvis ska de flesta som kommer hit få nya idéer att ta med sig hem, säger Maria Sterner.

27 februari 2018 Uppdaterad 16 mars 2018 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Emmy Jonsson, Anna Sigvardsson, Intelligent Health Association

Rekommenderad läsning

Smart City
video
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

alarm-fsecure-lomma.jpg
video
ett samarbete mellan f-secure och voister

Lommas nya larm

31 mar 2020 säkerhet

För att skydda mot cyberhot använder Lomma kommun en EDR-lösning från F-Secure. Med automatiserade sensorer och machine learning analyserar systemet användare och slår larm vid ovanliga beteenden. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

felicia-doktor-hg_2.jpg

Almi investerar i hälsa

9 nov 2018 it i vården

Det enorma intresset för hälsa och kost återspeglas i mängder av tips på nätet. Med HealthGoing.com vill Felicia Provender samla kvalitetsmärkt vägledning grundad på forskning. Med stöd från Almi Invest är målet att bli den ledande sökmotorn för en sundare livsstil.

glad-kvinna-i-vaxthus.jpg

AI hjälper psykologer

19 sep 2018 it i vården

En ny algoritm ställer psykologiska diagnoser genom att analysera vilka ord patienten använder för att beskriva sitt mående. Forskningen och innovationen har utnämnts till Startup of the year i entreprenörstävlingen Venture Cup. Nu testas Worddiagnostics på tre kliniker i Malmö.

smink-i-fina-farger.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

AI för bästa kundkollen

11 sep 2018 digit

Attribution IQ i Adobe Analytics Cloud gör det möjligt att följa alla digitala kundkontakter i samtliga kanaler och se vilka som leder till handling. Som stöd för analysen finns dessutom ett kraftfullt men lättanvänt AI-verktyg.