Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

En smartare it-nyhetssajt

AI stort på Vitalis

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

Text Tim Leffler Foto Emmy Jonsson, Anna Sigvardsson, Intelligent Health Association 27 februari 2018 it i vården

översiktsbild över vitalis 2017.jpg

– Vi brukar ha ett par fokusområden varje år på Vitalis som får lite extra uppmärksamhet, och i år är AI ett sådant område. Där kommer vi bland annat att få träffa en AI-sjuksköterska som bedömer lämplig vårdnivå och hur akut behovet av medicinsk vård är, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis på Svenska Mässan den 24-26 april i Göteborg.

Dags för AI

Ett av de områden som det talas mest kring när det kommer till vården och dess digitaliseringsresa är just AI. AI som kan hjälpa läkare att ställa korrekt diagnoser och analysera stora datamängder och snabbt se samband betydligt snabbare än vår mänskliga hjärna.

Vitalis

Vitalis är Nordens största e-hälsokonferens, och är samtidigt en utställning där över 4500 representanter från kommuner och landsting, näringslivet och akademin, träffas och diskuterar, tar del av de senaste innovationerna, och besöker någon av de 200 föreläsningarna. Årets konferens äger rum 24-26 april på Svenska mässan i Göteborg.

 

Nu är tiden mogen för AI att ta större plats även på Vitalis, menar Maria Sterner.

– Vi har inte riktigt haft så mycket AI på Vitalis tidigare, men nu har tekniken blivit så pass sofistikerad och vi ser fler och fler exempel på hur det kan användas inom olika kliniska områden, säger hon.

Smarta boenden och robotar

Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens och e-hälsans möjligheter år 2025, och med bland andra socialminister Annika Strandhäll som en av huvudtalarna kan man på Vitalis få sig en nulägesbild om hur utsikterna ser ut och var vi står idag.

sigvardsson_131030_0182_webb.jpg

Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.

Smarta boenden och välfärdsteknik är ett sådant exempel på något som kan föra Sverige närmare målet. På Vitalis kommer det bland annat finnas en sorts scen på mässgolvet där både leverantörer och organisationer kan samlas och diskutera de senaste inom exempelvis omsorgsrobotik

– Frågorna kring välfärdsteknik handlar i dag mycket om tillgängliga boendemiljöer och hur mer vård och omsorg kan förläggas i hemmet. Precis som tidigare är detta en fortsatt viktig del på Vitalis, och det kommer hållas många presentationer av organisationer och företag på det här området, säger Maria Sterner.

sjukhusrum på vitalis.png

Intelligent Hospital Pavilion på Vitalis.

Ökat intresse

Liksom förra året kommer man att bygga upp verklighetstrogna sjukhuspaviljonger i utställningshallen med två tillhörande patientrum, där olika leverantörer kan visa hur deras lösningar fungerar tillsammans.

– Det var kanske den del som blev mest uppskattad förra året eftersom man får chansen att se lösningarna i en sjukhusmiljö och förstå hur varje beståndsdel kan fungera i sitt sammanhang. Överhuvudtaget har det de senaste åren kommit fler besökare som arbetar kliniskt som har blivit mer och mer intresserade av e-hälsofrågor, utöver de mer projektdrivna yrkesverksamma. Mässan är dessutom större i år med en större utställning och fler besökare och förhoppningsvis ska de flesta som kommer hit få nya idéer att ta med sig hem, säger Maria Sterner.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_132842141_2.jpg

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg

Regeringen styr upp e-hälsa

8 mar 2018 it i vården

Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

orolig-mamma-tar-tempen-pa-sitt-barn.jpg
video

2025 är vården i mobilen

25 apr 2018 it i vården

Möjligheterna med digitala vårdlösningar sätter ljuset på problemen i den befintliga vården. Nu är utmaningen att utveckla vården på patienternas villkor till lägre kostnad för landstingen och undvika för snabba beslut om vård som inte har utvärderats. Det menar Emma Spak, SKL och Daniel Forslund, SLL i ett samtal på Vitalis.

strandhäll2.jpg

"Vi får inte vara naiva"

26 apr 2018 it i vården

Trots 350 nya miljoner till vården så krävs det mycket mer för att nå målen 2025. Socialminister Annika Strandhäll vill se ökat samarbete och minskad prestige från alla aktörer.

tjej tar blodprov i fingret för att kolla blodsockret.jpg
video

Så kan AI stödja diabetesvården

15 maj 2018 it i vården

Personer med typ-2-diabetes kan svara olika på olika typer av läkemedel. Med hjälp av maskininlärning som använder data från ungefär en miljon olika patientprofiler ska det bli lättare att para ihop rätt läkemedel med rätt patient.

felicia-doktor-hg_2.jpg

Almi investerar i hälsa

9 nov 2018 it i vården

Det enorma intresset för hälsa och kost återspeglas i mängder av tips på nätet. Med HealthGoing.com vill Felicia Provender samla kvalitetsmärkt vägledning grundad på forskning. Med stöd från Almi Invest är målet att bli den ledande sökmotorn för en sundare livsstil.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

folk åker fartfyld berg-o-dalbana.jpg
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Sitt säkert med SOC

7 sep 2018 säkerhet

En stabil och proaktiv it-säkerhet är prio för alla bolag och organisationer. Med Security Operations Center, SOC, analyseras it-infrastrukturen utifrån ett säkerhetsperspektiv och företag får koll på eventuella hot. Nu finns också möjligheten att köpa SOC som tjänst.