Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Vitalis och Voister

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

AI stort på Vitalis

AI-sjuksköterskor, det senaste inom smarta hem och boenden och uppkopplade vårdmiljöer. Det är ett axplock av allt som kommer att finnas på e-hälsokonferensen Vitalis i Göteborg.

Text Tim Leffler Foto Emmy Jonsson, Anna Sigvardsson, Intelligent Health Association 27 februari 2018 it i vården

översiktsbild över vitalis 2017.jpg

– Vi brukar ha ett par fokusområden varje år på Vitalis som får lite extra uppmärksamhet, och i år är AI ett sådant område. Där kommer vi bland annat att få träffa en AI-sjuksköterska som bedömer lämplig vårdnivå och hur akut behovet av medicinsk vård är, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis på Svenska Mässan den 24-26 april i Göteborg.

Dags för AI

Ett av de områden som det talas mest kring när det kommer till vården och dess digitaliseringsresa är just AI. AI som kan hjälpa läkare att ställa korrekt diagnoser och analysera stora datamängder och snabbt se samband betydligt snabbare än vår mänskliga hjärna.

Vitalis

Vitalis är Nordens största e-hälsokonferens, och är samtidigt en utställning där över 4500 representanter från kommuner och landsting, näringslivet och akademin, träffas och diskuterar, tar del av de senaste innovationerna, och besöker någon av de 200 föreläsningarna. Årets konferens äger rum 24-26 april på Svenska mässan i Göteborg.

 

Nu är tiden mogen för AI att ta större plats även på Vitalis, menar Maria Sterner.

– Vi har inte riktigt haft så mycket AI på Vitalis tidigare, men nu har tekniken blivit så pass sofistikerad och vi ser fler och fler exempel på hur det kan användas inom olika kliniska områden, säger hon.

Smarta boenden och robotar

Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens och e-hälsans möjligheter år 2025, och med bland andra socialminister Annika Strandhäll som en av huvudtalarna kan man på Vitalis få sig en nulägesbild om hur utsikterna ser ut och var vi står idag.

sigvardsson_131030_0182_webb.jpg

Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.

Smarta boenden och välfärdsteknik är ett sådant exempel på något som kan föra Sverige närmare målet. På Vitalis kommer det bland annat finnas en sorts scen på mässgolvet där både leverantörer och organisationer kan samlas och diskutera de senaste inom exempelvis omsorgsrobotik

– Frågorna kring välfärdsteknik handlar i dag mycket om tillgängliga boendemiljöer och hur mer vård och omsorg kan förläggas i hemmet. Precis som tidigare är detta en fortsatt viktig del på Vitalis, och det kommer hållas många presentationer av organisationer och företag på det här området, säger Maria Sterner.

sjukhusrum på vitalis.png

Intelligent Hospital Pavilion på Vitalis.

Ökat intresse

Liksom förra året kommer man att bygga upp verklighetstrogna sjukhuspaviljonger i utställningshallen med två tillhörande patientrum, där olika leverantörer kan visa hur deras lösningar fungerar tillsammans.

– Det var kanske den del som blev mest uppskattad förra året eftersom man får chansen att se lösningarna i en sjukhusmiljö och förstå hur varje beståndsdel kan fungera i sitt sammanhang. Överhuvudtaget har det de senaste åren kommit fler besökare som arbetar kliniskt som har blivit mer och mer intresserade av e-hälsofrågor, utöver de mer projektdrivna yrkesverksamma. Mässan är dessutom större i år med en större utställning och fler besökare och förhoppningsvis ska de flesta som kommer hit få nya idéer att ta med sig hem, säger Maria Sterner.

Rekommenderad läsning

Visiba Care välkomnar Wikströms förslag

24 apr 2017 it i vården

AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg AdobeStock_132842141_2.jpg

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har nyligen utlovat en översyn av ersättningssystemet för digitala besök på vårdcentraler som i dag beräknas enligt samma principer som besök IRL. Johan Gustafsson, vd på Visiba Care, tar beskedet med ro.

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

digital homecare.jpg digital homecare.jpg digital homecare.jpg video

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

Regeringen styr upp e-hälsa

8 mar 2018 it i vården

socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg socialminister-annika-strandhall-i-rod-jacka.jpg

Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

Tiohundra och Norrtälje förändrar vården

25 apr 2017 It i vården

vitalis bild 960640.jpg vitalis bild 960640.jpg vitalis bild 960640.jpg video

I Norrtälje finns ett unikt samarbete mellan landsting och kommun som sparar massor med pengar. Peter Graf, vd Tiohundra medverkar på mässan Vitalis. 

Augmented reality förenklar för kirurger

26 apr 2017 it i vården

EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg EchoPixels_960x640.jpg video

Nu kan läkare få en 3D-bild med riktig djupkänsla av patienternas vävnader och organ vilket gör operationsplanering enklare, snabbare och säkrare. 

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg CoalaLifeVitalis.jpg video

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

irding 960640.jpg irding 960640.jpg irding 960640.jpg video

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg video

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.