AI letar bakteriedödande virus

en bakteriofag.jpg

Så här ser en bakteriofag ut.

En amerikansk startup tar hjälp av AI för att snabbare kunna hitta bakteriofager som dödar bakterier.

Idén om att så kallade bakteriofager - en typ av virus som angriper bakterier - har funnits länge och användes bland annat i Sovjetunionen istället för penicillin.

Men det har varit svårt att avgöra vilken bakteriofag som angriper det virus man vill komma åt, och när det har använts har det framförallt varit som en sorts sista utväg för patienter som varit kritiskt sjuka från en bakterieinfektion.

Om man däremot skulle lyckas med att hitta ett snabbt och tillförlitligt sätt att använda dessa bakteriofager i kliniska sammanhang skulle fördelarna vara stora eftersom bakterierna inte kan utveckla resistens mot bakteriofager på samma sätt som mot andra antibiotika.

Därför tar nu den amerikanska startupen Adaptive Phage Therapeutics hjälp av AI för snabbare försöka hitta rätt bakteriofag till rätt virus. Genom att använda en maskininlärningsalgoritm som tillgodogör sig information från både bakterier och bakteriofagers dna hoppas man kunna hitta rätt botemedel för rätt infektion snabbare.

Idag kan den processen ta uppemot två dagar, vilket ofta inte är snabbt nog eftersom, som företagets vd Greg Miller utrycker sig, ”när en patient är kritiskt sjuk är varje minut viktig”.

Hittills har man lyckats behandla runt 14 allvarligt sjuka patienter med lyckat resultat och kan redan i år komma att påbörja större kliniska studier för att se under vilka förhållanden man helt skulle kunna ersätta antibiotika med. 

Källa: MIT

6 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng