Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Skolan som bygger relationer

Framgång i klassrummet bygger på nära relationer mellan elever och lärare. Det menar skolledaren Abdul Chohan. Med rätt teknik finns goda förutsättningar att överbrygga sociala klyftor.

– Det viktigaste är relationer, att bibehålla och utveckla ett bra förhållande mellan lärare och elever, lärare och föräldrar och lärare emellan. Det är en måttstock på hur verksamheten fungerar på vilket företag som helst och så även för skolan. Om de sociala relationerna är bra kommer det mesta inom organisationen att fungera bra.

Hur jobbar du på din skola?

– Vi startade skolan 2013 och den har nu börjat mogna till sig. Ett av våra signum är att vi bygger en grund av digital läs- och skrivkunnighet och vi har introducerat en del innovativa metoder när det kommer till undervisning och lärande. Ett av de första stegen vi tog var att reducera arbetsbördan för läraren när det handlar om att rätta och bedöma uppgifter eleverna får.

– Istället för att sitta och markera i uppgifterna, vilket kan vara ganska tidskrävande, ger lärarna muntlig feedback till barnen. Det är förstås ett snabbare och effektivare sätt att arbeta, men mer värdefullt är att förhållandet mellan eleverna och lärarna stärks, eftersom eleven hör sin lärare tala. Den transparensen är kraftfull för elevens föräldrar kan dessutom höra vad läraren säger till deras barn. Teknologi blir som bäst när det sammanför människor och på det området är vi väldigt stringenta.

Abdul Chohan

Abdul Chohan har arbetat som lärare i 17 år och var medgrundare till skolan Olive Tree Primary Free School i Bolton, England. Tidigare var han Dirctor för Essa Acadamy – en skola i de socioekonomiskt utsatta delarna av Bolton och som visade en nedåtgående trend i sina resultat. Tack vare sin Mobile Learning-strategi som bland annat innebar att alla elever och lärare ska ha varsin läprplatta, och ett mantra som lyder att alla kan lyckas, lyckades han vända skolans resultat. Han har engagerat sig i skolor och samarbetat med beslutsfattare inom skolan i många år världen över.

Hur ser era planer ut framöver?

– För oss är det en spännande tid och vi pratar med andra skolor som har ungefär samma syn som vi. Vi tittar på möjligheterna att integrera en liten förskola med ungefär 130 barn i två- till femårsåldern, men även uppåt på gymnasienivå för att se vad vi kan göra där. I området där vi finns är vetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik viktiga färdigheter och det är viktigt att förbereda eleverna i dessa ämnen.

Hur kan teknologi bidra till att minska sociala klyftor?

– Jag tror det handlar om förmågan att kommunicera genom alla nivåer. Det spelar ingen roll vilket samhällsskikt du kommer ifrån utan vi investerar i den bästa möjliga teknologin till varje barn, och dessa verktyg kan de sedan använda hemma. Det finns andra exempel där barnens familjer själva får stå för teknologin, och då blir det inte jämlikt.

Hur ska lärare hitta tid att hålla sig uppdaterad?

– Det är en viktig fråga eftersom tid förmodligen är den viktigaste aspekten när det kommer till utbildning. Hos oss har det bland annat handlat om att ändra vårt sätt att samla upp och utvärdera barnen och vår skola. Istället för att göra det några gånger per termin under en heldag, har vi avsatt ungefär två och en halv timme per vecka för dessa ändamål.

– En av punkterna går ut på att en lärare delar med sig av det bästa han eller hon gjort i veckan. Men vi har även motsatsen, det vill säga vad var mitt bästa misslyckande, det vill säga vad jag provade på som inte fungerade. Att ge möjlighet och skapa tid och rum för lärare att dela med sig av dessa erfarenheter gör att vi snabbare kan plocka bort det som inte fungerar och lägga mer krut på det som fungerar. Det är ett sätt att utveckla vår verksamhet och något som vi tycker är väl värt att investera i. Att vi träffas så ofta gör att det vi pratar om och tar med oss till klassrummen alltid blir relevant.

16 februari 2018 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.