2,4 miljoner vill försvinna från Google

folk-paraplyer-gata960640.jpg

Europadomstolen fastställde 2014 att personer har rätt att bli bortglömda av sökmotorer. Sedan dess har 2,4 miljoner hört av sig till Google och bett om just detta. Det visar Googles Transparency Report som släpptes nyligen. 

Av de 2,4 miljoner förfrågningar som Google tagit emot så har 43 procent lett till att information tagits bort. Främst är det yrkestillhörighet som personer vill få bort, nämligen 24 procent, enligt Googles Transparency Report som släpptes 26 februari. 

De flesta förfrågningarna görs av privatpersoner, närmare bestämt 89 procent. Den vanligaste förfrågan, 40 procent, handlar om att minderåriga ska tas bort från sökresultat.

När Google och andra sökmotorer väljer om någon ska raderas eller inte så tar man hänsyn till bland annat eventuella faktafel, irrelevans och om informationen i sig kan kanske inte är speciellt passande. Sedan övervägs även om det finns ett allmänintresse eller inte.

En vanlig begäran är att man vill få bort sin information från sociala medier, vilket 12 procent av ärendena handlar om. En annan frekvent förekommande kategori är nyhetssajter, som 18 procent av förfrågningarna gäller.

Källa: Google

28 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng