Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VGR säkrar med Cisco

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 31 januari 2018 säkerhet

– Vi var ganska tidiga med att identifiera att it-säkerhet kommer att vara den stora utmaningen och överens om att ta ett jättegrepp om it-säkerhet för att kunna vara på banan när det verkligen smäller. Därför tecknade vi ett enterprise agreement med Cisco, vilket innefattar alltifrån skydd av e-post till brandväggar och malware-skydd, säger Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen.

Hur är er säkerhet nu då?

– Framförallt har det gett oss mycket bättre överblick över de hot som vi faktiskt är utsatta för. Vi vill se de hot som träffar oss på daglig basis. Inte bara att vi skyddar oss utan vi vill även få rapporter för att veta att systemen gör sitt jobb eller för att se om vi behöver stärka upp oss på vissa delar. Just cybersäkerhetshoten är en stor del. På World Economic Forum i Davos placerade man cybersäkerhet på tredje plats, så världen vet verkligen att det är ett stort problem.

Vad ser du för utmaningar i ert säkerhetsarbete framöver?

– Mycket av de stora utmaningarna har att göra med mängden nya enheter som ständigt ansluts till nätet; det växer ganska snabbt. I dagsläget kanske vi har en kvarts miljon saker som är anslutna, och det är alltifrån parkeringsautomater till sjukhusutrustning som övervakar en patients hjärta, och detta kommer bara att öka. Alla dessa ska samsas i samma miljö, och måste alla vara säkrade och malware på en pc ska inte påverka ventilationen. Segmentering är alltså en jätteutmaning, när allt blir mer dynamiskt och nya saker ska kunna anslutas snabbt och säkert. Där lyssnar vi mycket på Säpos och FRA:s råd.

– Med alla dessa produkter från Cisco har vi kunnat bygga en arkitektur som ger oss bättre koll på allt. Vi vill få koll på vad som rör sig på alla våra endpoints, vare sig det är en androidtelefon eller en ipad. Totalskyddet är det vi är ute efter. Många Iot har inget operativsystem på sig vilket gör det svårt att skydda den sortens enhet,  men eftersom vi också har skyddat nätet kan vi se om någon har tagit över ett stort antal ip-kameror för att utföra en DDoS-attack. Vi får en överblick och en smart säkerhet till exempel med hjäp av Cisco umbrella.

Rekommenderad läsning

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg video

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

sddefault (1).jpg video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

fint-hus-malware-satori.jpg

Malwaret Satori fortsätter hota

12 jan 2018 säkerhet

Det nya malwaret Satori upptäcktes i december efter att ha drabbat flera IoT-produkter för konsumenter. Nu har det framkommit att det egentligen finns tre olika varianter av viruset, vilket förutspås betyda att de kan bli ännu flera under 2018.

mormorhackingWEBB.jpg video

”Din mormor kan vara en hackare”

12 sep 2017 säkerhet

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

smart-stad-960640.jpg video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

RubaBorno_960x640.jpg

Automation ett krav för IoT-säkerhet

21 feb 2017 säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

Swedavia_960x640.jpg (1) video

Swedavia skapar framtidens flygplatser

23 feb 2017 cisco live

Framöver kommer vi att mötas av en helt ny upplevelse på Swedavias flygplatser. Jonas Ytterström, COO Swedavia, och hans team arbetar fram hur IoT kan underlätta vid bland annat säkerhetskontroller och bagagehantering.