Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

VGR säkrar med Cisco

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

– Vi var ganska tidiga med att identifiera att it-säkerhet kommer att vara den stora utmaningen och överens om att ta ett jättegrepp om it-säkerhet för att kunna vara på banan när det verkligen smäller. Därför tecknade vi ett enterprise agreement med Cisco, vilket innefattar alltifrån skydd av e-post till brandväggar och malware-skydd, säger Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen.

Hur är er säkerhet nu då?

– Framförallt har det gett oss mycket bättre överblick över de hot som vi faktiskt är utsatta för. Vi vill se de hot som träffar oss på daglig basis. Inte bara att vi skyddar oss utan vi vill även få rapporter för att veta att systemen gör sitt jobb eller för att se om vi behöver stärka upp oss på vissa delar. Just cybersäkerhetshoten är en stor del. På World Economic Forum i Davos placerade man cybersäkerhet på tredje plats, så världen vet verkligen att det är ett stort problem.

Vad ser du för utmaningar i ert säkerhetsarbete framöver?

– Mycket av de stora utmaningarna har att göra med mängden nya enheter som ständigt ansluts till nätet; det växer ganska snabbt. I dagsläget kanske vi har en kvarts miljon saker som är anslutna, och det är alltifrån parkeringsautomater till sjukhusutrustning som övervakar en patients hjärta, och detta kommer bara att öka. Alla dessa ska samsas i samma miljö, och måste alla vara säkrade och malware på en pc ska inte påverka ventilationen. Segmentering är alltså en jätteutmaning, när allt blir mer dynamiskt och nya saker ska kunna anslutas snabbt och säkert. Där lyssnar vi mycket på Säpos och FRA:s råd.

– Med alla dessa produkter från Cisco har vi kunnat bygga en arkitektur som ger oss bättre koll på allt. Vi vill få koll på vad som rör sig på alla våra endpoints, vare sig det är en androidtelefon eller en ipad. Totalskyddet är det vi är ute efter. Många Iot har inget operativsystem på sig vilket gör det svårt att skydda den sortens enhet,  men eftersom vi också har skyddat nätet kan vi se om någon har tagit över ett stort antal ip-kameror för att utföra en DDoS-attack. Vi får en överblick och en smart säkerhet till exempel med hjäp av Cisco umbrella.

31 januari 2018 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter elisabeth nore säkerhet Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Ung Kvinna Sitter Och Jobbar På Café Och Tittar Ut Genom Fönstret
video
Ett samarbete med HPE

Zero trust överallt med Aruba

28 apr 2021 digit

Zero trust och säkerhetslösningar som fungerar lika bra överallt blir allt viktigare. Nu presenterar Aruba lösningar som kan anpassas efter verksamheten, och som hanterar och säkrar både användare och klienter på en hybrid arbetsplats.

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Hemarbete 960640
video
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
video
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

en bit blåbärstårta och en bit hallontårta.jpg
video

Cisco taggar Halmstad

18 feb 2020 digit

Genom att använda taggar i nätverket får Halmstad kommun större kontroll på vem som har tillgång till vad. Just nu pågår ett test, och faller allt väl ut kommer det att ske i större omfattning framöver.