Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

VGR säkrar med Cisco

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

Text elisabeth nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 31 januari 2018 säkerhet

– Vi var ganska tidiga med att identifiera att it-säkerhet kommer att vara den stora utmaningen och överens om att ta ett jättegrepp om it-säkerhet för att kunna vara på banan när det verkligen smäller. Därför tecknade vi ett enterprise agreement med Cisco, vilket innefattar alltifrån skydd av e-post till brandväggar och malware-skydd, säger Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen.

Hur är er säkerhet nu då?

– Framförallt har det gett oss mycket bättre överblick över de hot som vi faktiskt är utsatta för. Vi vill se de hot som träffar oss på daglig basis. Inte bara att vi skyddar oss utan vi vill även få rapporter för att veta att systemen gör sitt jobb eller för att se om vi behöver stärka upp oss på vissa delar. Just cybersäkerhetshoten är en stor del. På World Economic Forum i Davos placerade man cybersäkerhet på tredje plats, så världen vet verkligen att det är ett stort problem.

Vad ser du för utmaningar i ert säkerhetsarbete framöver?

– Mycket av de stora utmaningarna har att göra med mängden nya enheter som ständigt ansluts till nätet; det växer ganska snabbt. I dagsläget kanske vi har en kvarts miljon saker som är anslutna, och det är alltifrån parkeringsautomater till sjukhusutrustning som övervakar en patients hjärta, och detta kommer bara att öka. Alla dessa ska samsas i samma miljö, och måste alla vara säkrade och malware på en pc ska inte påverka ventilationen. Segmentering är alltså en jätteutmaning, när allt blir mer dynamiskt och nya saker ska kunna anslutas snabbt och säkert. Där lyssnar vi mycket på Säpos och FRA:s råd.

– Med alla dessa produkter från Cisco har vi kunnat bygga en arkitektur som ger oss bättre koll på allt. Vi vill få koll på vad som rör sig på alla våra endpoints, vare sig det är en androidtelefon eller en ipad. Totalskyddet är det vi är ute efter. Många Iot har inget operativsystem på sig vilket gör det svårt att skydda den sortens enhet,  men eftersom vi också har skyddat nätet kan vi se om någon har tagit över ett stort antal ip-kameror för att utföra en DDoS-attack. Vi får en överblick och en smart säkerhet till exempel med hjäp av Cisco umbrella.

Rekommenderad läsning

snip cisco.JPG
video

Med IoT krävs nya nivåer av säkerhet

26 jul 2016 säkerhet

När allt mer kopplas upp behöver säkerheten uppgraderas. Annika Gruvstad, Cisco, och Robert Nilsson, Atea, ger råd hur du skyddar dig mot ransomware och andra attacker.

Cisco-IoT-videobild_960x640.jpg
video

Ny IoT-teknik från Cisco övervakar pipelines

28 feb 2017 cisco live

Stabila deterministiska nätverk och IoT-baserad lågenergisensorer för bland pipelines och andra vidsträckta industrier var några av de nya tekniska innovationerna Albert Mitchell, marknadsingenjör på Cisco, demonstrerade under Cisco Live.

mormorhackingWEBB.jpg
video

”Din mormor kan vara en hackare”

12 sep 2017 säkerhet

Ransomware och andra malware gör att säkerhet alltid är i fokus. Eric Howard, Cisco och Chung-wai Lee, Cisco Sverige, ger tips hur du skyddar dig och snabbast kommer tillbaka efter en attack.

fint-hus-malware-satori.jpg

Malwaret Satori fortsätter hota

12 jan 2018 säkerhet

Det nya malwaret Satori upptäcktes i december efter att ha drabbat flera IoT-produkter för konsumenter. Nu har det framkommit att det egentligen finns tre olika varianter av viruset, vilket förutspås betyda att de kan bli ännu flera under 2018.

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg
video

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

spindel-hot.jpg

Så motstår vi hackare

26 jun 2019 säkerhet

Ransomware, mejlintrång och trojaner är de största hoten mot företag. Växer gör även ransomware-as-a-service som gör alla till potentiella hackare mot en viss summa pengar. För att skydda sig krävs bland annat utbildning, frekvent patchning och mer samarbeten företag emellan. Det menar Craig Bray från Secureworks.