VGR säkrar med Cisco

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

– Vi var ganska tidiga med att identifiera att it-säkerhet kommer att vara den stora utmaningen och överens om att ta ett jättegrepp om it-säkerhet för att kunna vara på banan när det verkligen smäller. Därför tecknade vi ett enterprise agreement med Cisco, vilket innefattar alltifrån skydd av e-post till brandväggar och malware-skydd, säger Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen.

Hur är er säkerhet nu då?

– Framförallt har det gett oss mycket bättre överblick över de hot som vi faktiskt är utsatta för. Vi vill se de hot som träffar oss på daglig basis. Inte bara att vi skyddar oss utan vi vill även få rapporter för att veta att systemen gör sitt jobb eller för att se om vi behöver stärka upp oss på vissa delar. Just cybersäkerhetshoten är en stor del. På World Economic Forum i Davos placerade man cybersäkerhet på tredje plats, så världen vet verkligen att det är ett stort problem.

Vad ser du för utmaningar i ert säkerhetsarbete framöver?

– Mycket av de stora utmaningarna har att göra med mängden nya enheter som ständigt ansluts till nätet; det växer ganska snabbt. I dagsläget kanske vi har en kvarts miljon saker som är anslutna, och det är alltifrån parkeringsautomater till sjukhusutrustning som övervakar en patients hjärta, och detta kommer bara att öka. Alla dessa ska samsas i samma miljö, och måste alla vara säkrade och malware på en pc ska inte påverka ventilationen. Segmentering är alltså en jätteutmaning, när allt blir mer dynamiskt och nya saker ska kunna anslutas snabbt och säkert. Där lyssnar vi mycket på Säpos och FRA:s råd.

– Med alla dessa produkter från Cisco har vi kunnat bygga en arkitektur som ger oss bättre koll på allt. Vi vill få koll på vad som rör sig på alla våra endpoints, vare sig det är en androidtelefon eller en ipad. Totalskyddet är det vi är ute efter. Många Iot har inget operativsystem på sig vilket gör det svårt att skydda den sortens enhet,  men eftersom vi också har skyddat nätet kan vi se om någon har tagit över ett stort antal ip-kameror för att utföra en DDoS-attack. Vi får en överblick och en smart säkerhet till exempel med hjäp av Cisco umbrella.

31 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noresäkerhetFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng