Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Slutet för en folksjukdom

Det finns mycket forskning som bevisar effekterna av digital KBT. Med sitt program för digital stresshantering tar Papilly området minst ett steg längre.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 17 januari 2018 it i vården

stressad kvinna pa jobbet.jpg

– Ju mer stressade vi är, desto mindre koll har vi på oss själva. Jag har hållit föredrag om stress och hur det påverkar oss. Efteråt kommer människor fram och gråter och säger ”hur visste du att jag mår så här”, säger Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Statistiken över sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa varierar något, men att det luktar bränt på Sveriges arbetsplatser är det nog ingen som förnekar. Vi stressar som aldrig förr och det är ett svårt mönster att bryta.

Bild på Peppe_2.jpg

Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Preventiv forskning

Peter Ekmark är orolig för utvecklingen i samhället. Livet har blivit tuffare för alla och det finns ingen anledning att tro att det blir lugnare.

– Våra hjärnor är till exempel inte gjorda för det ständiga informationsflödet i sociala medier. Det finns också en inbyggd motsättning i att vi mår så dåligt – vi har det bra och är rädda att förlora det. Se bara på dagens unga som mår sämre än någon tidigare generation. Den goda nyheten är att vi alla kan lära oss bemöta och förhålla oss till stress.

Papillys program för stresshantering bygger på en ny form av KBT som kallas ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Det är utvecklat av ledande forskare på bland annat Karolinska Institutet, Stressforskningsinstitutet och är resultatet av evidensbaserat underlag från 30 forskare och 15 års forskning.

Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera.

Peter Ekmark

– Våra forskare är experter på stress och psykisk ohälsa och hur det påverkar framtiden. De forskar kring lösningar och hur man kan förebygga utbrändhet.

Åtta steg till förändring

Den som deltar i Papillys program har med andra ord goda förutsättningar att få hjälp med sin stresshantering. Men det handlar inte om en quick fix. Programmet omfattar åtta steg som bör ta cirka tre månader.

– Vi behöver träna våra hjärnor att hantera stress. Det tar tid att ändra sitt beteende och därmed sitt liv. Själv gör jag programmet för tredje gången och effekten blir bara bättre och bättre.

Peter Ekmark hymlar inte med att det finns en hel del alternativ på marknaden som alla lovar guld och gröna skogar i form av ett stressfritt liv.

– Böcker, kurser, mentala coacher … alla alternativ har för- och nackdelar och det handlar mycket om individen som söker hjälp. Men även om man slår ihop alla lösningar så räcker de inte för att preventivt hjälpa alla människor som idag lider av stress. Vårt digitala program är utvecklat enligt gedigen forskning och erfarenhet och resultatet blir en skräddarsydd lösning som passar alla.

Vi har svaren

Programmet mot stresshantering lanserades till företag i januari 2017 och finns idag också tillgängligt för privatpersoner. För Peter Ekmark är det ingen tvekan om att det finns ett uppdämt behov av hjälp och han talar av egen erfarenhet.

– Jag har själv varit deprimerad och hittade den hjälp jag behövde i ACT. Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera. En kvinna som gick vårt program sa upp sig för att det blev så uppenbart vad som inte fungerade i hennes liv. På så sätt fick både hon och hennes arbetsgivare en ny chans, som nu kan rekrytera någon som vill arbeta på det företaget. Jag har gjort mycket i mitt liv, men arbetet med Papilly är det absolut viktigaste jag gjort.

Papilly arbetar med fler digitala program för våra vanligaste hälsoproblem. Närmast ligger ett program för bättre sömn men lanseringsdatumet är inte bestämt.

Rekommenderad läsning

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

vadstena_1.jpg

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Sofia Svanteson.jpg

"Sveriges tillväxttakt sämst i Europa"

10 jun 2016 ledarskap

Sofia Svanteson från Ocean Observations tycker till om Sveriges digitala utveckling. 
 Vår utvecklingstakt är i stort sett noll och våra journalsystem inom vården är förlegade och oanvändarvänliga. Vi måste befria välfärdsdatan, säger hon.

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

familjeläkarna snip.JPG
video

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån.