Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Slutet för en folksjukdom

stressad kvinna pa jobbet.jpg

Det finns mycket forskning som bevisar effekterna av digital KBT. Med sitt program för digital stresshantering tar Papilly området minst ett steg längre.

– Ju mer stressade vi är, desto mindre koll har vi på oss själva. Jag har hållit föredrag om stress och hur det påverkar oss. Efteråt kommer människor fram och gråter och säger ”hur visste du att jag mår så här”, säger Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Statistiken över sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa varierar något, men att det luktar bränt på Sveriges arbetsplatser är det nog ingen som förnekar. Vi stressar som aldrig förr och det är ett svårt mönster att bryta.

Bild på Peppe_2.jpg

Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Preventiv forskning

Peter Ekmark är orolig för utvecklingen i samhället. Livet har blivit tuffare för alla och det finns ingen anledning att tro att det blir lugnare.

– Våra hjärnor är till exempel inte gjorda för det ständiga informationsflödet i sociala medier. Det finns också en inbyggd motsättning i att vi mår så dåligt – vi har det bra och är rädda att förlora det. Se bara på dagens unga som mår sämre än någon tidigare generation. Den goda nyheten är att vi alla kan lära oss bemöta och förhålla oss till stress.

Papillys program för stresshantering bygger på en ny form av KBT som kallas ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Det är utvecklat av ledande forskare på bland annat Karolinska Institutet, Stressforskningsinstitutet och är resultatet av evidensbaserat underlag från 30 forskare och 15 års forskning.

Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera.

Peter Ekmark

– Våra forskare är experter på stress och psykisk ohälsa och hur det påverkar framtiden. De forskar kring lösningar och hur man kan förebygga utbrändhet.

Åtta steg till förändring

Den som deltar i Papillys program har med andra ord goda förutsättningar att få hjälp med sin stresshantering. Men det handlar inte om en quick fix. Programmet omfattar åtta steg som bör ta cirka tre månader.

– Vi behöver träna våra hjärnor att hantera stress. Det tar tid att ändra sitt beteende och därmed sitt liv. Själv gör jag programmet för tredje gången och effekten blir bara bättre och bättre.

Peter Ekmark hymlar inte med att det finns en hel del alternativ på marknaden som alla lovar guld och gröna skogar i form av ett stressfritt liv.

– Böcker, kurser, mentala coacher … alla alternativ har för- och nackdelar och det handlar mycket om individen som söker hjälp. Men även om man slår ihop alla lösningar så räcker de inte för att preventivt hjälpa alla människor som idag lider av stress. Vårt digitala program är utvecklat enligt gedigen forskning och erfarenhet och resultatet blir en skräddarsydd lösning som passar alla.

Vi har svaren

Programmet mot stresshantering lanserades till företag i januari 2017 och finns idag också tillgängligt för privatpersoner. För Peter Ekmark är det ingen tvekan om att det finns ett uppdämt behov av hjälp och han talar av egen erfarenhet.

– Jag har själv varit deprimerad och hittade den hjälp jag behövde i ACT. Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera. En kvinna som gick vårt program sa upp sig för att det blev så uppenbart vad som inte fungerade i hennes liv. På så sätt fick både hon och hennes arbetsgivare en ny chans, som nu kan rekrytera någon som vill arbeta på det företaget. Jag har gjort mycket i mitt liv, men arbetet med Papilly är det absolut viktigaste jag gjort.

Papilly arbetar med fler digitala program för våra vanligaste hälsoproblem. Närmast ligger ett program för bättre sömn men lanseringsdatumet är inte bestämt.

17 januari 2018 Reporter anne hammarskjöld it i vården Foto adobestock

Rekommenderad läsning

nallebjörn mot rosa bakgrund.jpg

Stressa ned med AI

16 sep 2019 digit

I takt med att digitala kamrater blir allt vanligare växer behovet av forskning hur bottar kan hantera stressade människor. Därför startar Umeå universitet nu ett projekt om social AI.

färglada medicinpiller.jpg

Internet mot depression

21 jan 2019 it i vården

KBT-terapi på internet fungerar lika bra som när patient och terapeut träffas fysiskt. Det visar Kvalitetsregistret för internetbehandling i sin årsrapport.

roda-blodkroppar-pa-g.jpg

App mot anemi

7 dec 2018 it i vården

Nu går det att upptäcka blodbrist utan stick. För att mäta hemoglobinet är alternativet en app som analyserar foton av patientens nagelbäddar med en känslighet på 97 procent och en exakthet som stämmer väl med traditionella blodprov.

fyra-hander-med-fina-armband.jpg

Wearable för transplantationer

29 nov 2018 it i vården

En flexibel sensor av organisk elektronik som genom att mäta blodets syresättning övervakar sårläkning i realtid testas nu av forskare vid Berkleyuniversitetet. Utvecklingen av den traditionella pulsoximetern är ett genombrott som kan förenkla livet för såväl organmottagare som personer med diabetes.

glad mun med läppstift där tänder syns.jpg

3D-kronan på verket

27 nov 2018 it i vården

Att ersätta en eller flera tänder med porslin kan vara en omständlig och kostsam affär. Men 3D och plast kan vara ett mycket bra alternativ för både patienter och tandläkare. 

nojd-kvinna-i-bassang.jpg

Patienter hyllar e-journalen

20 nov 2018 it i vården

En omfattande nationell enkätstudie visar att patienterna omfamnar möjligheten att läsa sin journal på nätet. Resultaten är speciellt intressanta mot bakgrund av den kritik som tjänsten fått från vårdpersonal, och den oro som förändringen mött vid införandet.

felicia-doktor-hg_2.jpg

Almi investerar i hälsa

9 nov 2018 it i vården

Det enorma intresset för hälsa och kost återspeglas i mängder av tips på nätet. Med HealthGoing.com vill Felicia Provender samla kvalitetsmärkt vägledning grundad på forskning. Med stöd från Almi Invest är målet att bli den ledande sökmotorn för en sundare livsstil.

aldre-man-lyssnar-pa-poddradio.jpg

Mer vård i Stockholm

5 nov 2018 it i vården

Med målen förbättrad livskvalitet och ökad tillgänglighet hemifrån ska 500 patienter med högt blodtryck, hjärtsvikt och psykisk ohälsa testa en ny tjänst inom primärvården.

pojke hoppar från poolkant ner i pool med armarna som flygplansvingar.jpg
video

Mot vård som tjänst

30 okt 2018 it i vården

Med nya tekniska hjälpmedel ökar behovet av att lyssna på klienter och patienter. Om vi vill gå mot en vård som gynnar alla bör den utformas mer som än en tjänst än som en produkt. Det menar kvalitetsteknikforskaren Jonas Boström.