Slutet för en folksjukdom

stressad kvinna pa jobbet.jpg

Det finns mycket forskning som bevisar effekterna av digital KBT. Med sitt program för digital stresshantering tar Papilly området minst ett steg längre.

– Ju mer stressade vi är, desto mindre koll har vi på oss själva. Jag har hållit föredrag om stress och hur det påverkar oss. Efteråt kommer människor fram och gråter och säger ”hur visste du att jag mår så här”, säger Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Statistiken över sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa varierar något, men att det luktar bränt på Sveriges arbetsplatser är det nog ingen som förnekar. Vi stressar som aldrig förr och det är ett svårt mönster att bryta.

Bild på Peppe_2.jpg

Peter Ekmark, vd på Papilly som har utvecklat ett digitalt program för stresshantering.

Preventiv forskning

Peter Ekmark är orolig för utvecklingen i samhället. Livet har blivit tuffare för alla och det finns ingen anledning att tro att det blir lugnare.

– Våra hjärnor är till exempel inte gjorda för det ständiga informationsflödet i sociala medier. Det finns också en inbyggd motsättning i att vi mår så dåligt – vi har det bra och är rädda att förlora det. Se bara på dagens unga som mår sämre än någon tidigare generation. Den goda nyheten är att vi alla kan lära oss bemöta och förhålla oss till stress.

Papillys program för stresshantering bygger på en ny form av KBT som kallas ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Det är utvecklat av ledande forskare på bland annat Karolinska Institutet, Stressforskningsinstitutet och är resultatet av evidensbaserat underlag från 30 forskare och 15 års forskning.

Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera.

Peter Ekmark

– Våra forskare är experter på stress och psykisk ohälsa och hur det påverkar framtiden. De forskar kring lösningar och hur man kan förebygga utbrändhet.

Åtta steg till förändring

Den som deltar i Papillys program har med andra ord goda förutsättningar att få hjälp med sin stresshantering. Men det handlar inte om en quick fix. Programmet omfattar åtta steg som bör ta cirka tre månader.

– Vi behöver träna våra hjärnor att hantera stress. Det tar tid att ändra sitt beteende och därmed sitt liv. Själv gör jag programmet för tredje gången och effekten blir bara bättre och bättre.

Peter Ekmark hymlar inte med att det finns en hel del alternativ på marknaden som alla lovar guld och gröna skogar i form av ett stressfritt liv.

– Böcker, kurser, mentala coacher … alla alternativ har för- och nackdelar och det handlar mycket om individen som söker hjälp. Men även om man slår ihop alla lösningar så räcker de inte för att preventivt hjälpa alla människor som idag lider av stress. Vårt digitala program är utvecklat enligt gedigen forskning och erfarenhet och resultatet blir en skräddarsydd lösning som passar alla.

Vi har svaren

Programmet mot stresshantering lanserades till företag i januari 2017 och finns idag också tillgängligt för privatpersoner. För Peter Ekmark är det ingen tvekan om att det finns ett uppdämt behov av hjälp och han talar av egen erfarenhet.

– Jag har själv varit deprimerad och hittade den hjälp jag behövde i ACT. Allt handlar om våra tankar och innerst inne vet vi svaren på våra livsfrågor, som av olika anledningar kan vara svåra att formulera. En kvinna som gick vårt program sa upp sig för att det blev så uppenbart vad som inte fungerade i hennes liv. På så sätt fick både hon och hennes arbetsgivare en ny chans, som nu kan rekrytera någon som vill arbeta på det företaget. Jag har gjort mycket i mitt liv, men arbetet med Papilly är det absolut viktigaste jag gjort.

Papilly arbetar med fler digitala program för våra vanligaste hälsoproblem. Närmast ligger ett program för bättre sömn men lanseringsdatumet är inte bestämt.

17 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng