Effektiv behandling av artros

Kvinna som tranar hemma_2.jpg

En ny studie bekräftar att artros kan behandlas framgångsrikt via nätet. Resultaten visar kliniskt betydelsefull förbättring hos personer med artros, en kronisk sjukdom som drabbat närmare en miljon människor i Sverige.

Artrosvården i Sverige är väl strukturerad och det finns god kunskap om vikten av anpassad träning och information, vilket man nu även kan få via nätet.

– Resultaten bekräftar vad vi sett i tidigare studie, att deltagarna förbättrar funktionaliteten avsevärt, minskar smärtan, är nöjda och känner sig väl omhändertagna under behandlingen. Studien talar starkt för att det räcker att göra övningarna ett par minuter om dagen vilket gör det enkelt att passa in i vardagen även på lång sikt, säger Leif Dahlberg medicinskt ansvarig på Arthro Therapeutics som utvecklat Joint Academy.

Mindre medicinering

Studien gjordes av Arthro Therapeutics i samarbete med Lunds Universitet. Syftet var att utvärdera effekten av det nätbaserade behandlingsprogrammet Joint Academy för höft- och knäledsartros. Behandlingen går ut på individuellt anpassade övningar med handledning av fysioterapeut och information.

De 350 deltagarna som ingick i studien minskade sin smärta med 24 procent och ökade sin funktionalitet med 21 procent efter sex veckor. Hela 22 procent uppgav att de kunde dra ner på tidigare medicinering som relaterades till deras artros och en fjärdedel av de som planerat att opereras valde bort det som alternativ. Deltagarna i studien hade en genomsnittsålder på 62 år och av 350 personer var 239 kvinnor. Innan behandlingen uppgav 22 procent att de var rädda att vara aktiva och i slutet av studien uppgav endast 7 procent samma sak.

Källa: Arthro

 

3 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng