Luleå forskar om smart vård hemma

gammal och ung kvinna.jpg

Att testa nya arbetssätt och digitala produkter och tjänster för personer som vårdas i hemmet eller på vård- och omsorgsboende är målet med den nya samverkansmiljön på Luleå tekniska universitet.

– Tanken är att patienter, brukare och anhöriga, vård- och omsorgspersonal, företag och forskare ska kunna nyttja sina kompetenser, prioritera utifrån behoven och göra gemensamma ansökningar till olika utvecklingsprojekt, säger Per-Olof Egnell, verksamhetsledare på Centrum för Innovation och eHälsa, EIC, vid Luleå tekniska universitet.

Projektet ”Samverkansmiljö för vård och omsorg i hemmet” utgår från det behov av tjänster inklusive mobila lösningar som finns när en individ vårdas i hemmet eller på vård- och omsorgsboende. EIC är koordinator för projektet som startar i januari och löper över tre år med en budget på drygt tolv miljoner kronor. Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Tieto Healthcare & Welfare AB, Alkit Communications AB och Skyresponse AB är samverkansparter i projektet.

Aktivitetslabb

En viktig del i satsningen är ett aktivitetslabb, Human Health and Activity lab. Där ska forskare, studenter och övriga intressenter kunna mötas för att tillsammans utveckla tekniska lösningar, som exempelvis produkter, tjänster och smarta och användarvänliga miljöer, på ett tidigt experimentellt stadium. Human Health and Activity lab är en satsning som nyligen beviljats 1,8 miljoner från Luleå tekniska universitets labbfond och Kempestiftelserna.

Källa: Luleå tekniska universitet

9 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng