Bitcoins plötsliga ras

halvt bitcoin upplöst till siffror.jpg

Efter att ha startat januari med fortsatta värderingshöjningar har de stora kryptovalutorna backat kraftigt. Osäkra besked från framförallt asiatiska länders regeringar rörande bitcoins legitimitet som valuta, spås vara anledningen till nedgången.

– Det är osäkerheten kring vilka regleringar som kommer omsluta bitcoins som spökar på marknaden och en del börshandlare hämtar hem vinster istället för att ta riskerna framöver, säger Charles Hayter, grundare av analysföretaget Cryptocompare, till tidningen The Guardian.

Backat 40 procent

Sedan rekordnoteringen på 20 000 dollar i mitten av december har bitcoins tappat nästan 50 procent av sitt värde och är i skrivandes stund nere på drygt 10 000 dollar. Även Ethereum, en av de stora kryptovalutorna som bakom bitcoin, har även den tappat ungefär 30 procent på bara några dagar.

Överlag har de 20 största kryptovalutorna backat med totalt runt 30 procent de senaste sju dagarna.

Sydkorea och Kina osäkrar

Bakgrunden till rasen tros bland annat bero på att länder som Sydkorea har meddelat att det finns möjlighet att skärpa lagstiftningen kring handeln med bitcoin.

– Det är en möjlig väg att gå, men först måste vi noggrant diskutera dessa förslag på regeringsnivå, säger Sydkoreas finansminister till den sydkoreanska radiokanalen TBS.

Även från kinesiskt håll har man minskat möjligheten att handla med bitcoins i landet och även bromsat in landets bitcoin-mining, det vill säga det sätt på vilket bitcoins skapas och transaktioner säkerställs.

Hoppet lever

Men alla är inte övertygade om att bitcoinhandeln går att stävja på politiskt håll, eftersom bitcoins inte är bundna till landsgränser.

– Effektiva regleringar kommer bara vara genomförbart på en stor global skala om världens alla regeringar samarbetar, eftersom regleringar i enskilda länder är för begränsade, säger Joachim Wuermeling.

Källa: The Guardian, Coinmarketcap.com

17 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng