Kryptovaluta öppnar för cyberbrott

bitcoin- och tethermynt.jpg

Utvinningen av kryptovalutor har ökat kraftigt och det påverkar hela 55 procent av världens alla företag. Det visar en ny rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod från säkerhetsföretaget Check Point.

Det är populära webbplatser, i första hand streaming- och fildelningstjänster, som medvetet har injicerats av utvinnare av kryptovalutor utan att användarna har meddelats. Detta är inte alltid olagligt men innebär att verktygen kan hackas och cyberkriminella på så sätt använda upp till 65 procent av slutanvändarens totala CPU-resurser för att generera mer intäkter.

– Allt fler är skeptiska gentemot pop-ups och banner-annonser, och vi ser också en ökad användning av ad-blockers. Hemsidor har därför börjat använda utvinning av kryptovalutor som en alternativ källa till intäkter, något som cyberkriminella drar nytta av och som troligtvis kommer att ske i ökad omfattning kommande månader, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.

Monero vanligast

Rapporten visar att Coinhive, som utvinner kryptovalutan Monero, var den vanligaste skadliga koden under december både globalt och i Sverige. Rik ek, som används för att introducera sårbarheter till Flash, Java, Silverlight och Internet Explorer, hamnade på en andra plats i Sverige, medan masken Ramnit, hamnade på listans tredje plats.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. 

Källa: Check Point

19 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng