Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Född att gå på Komvux

Med egna erfarenheter av en trasslig skolgång och som pappa till fem barn påminner artisten och författaren Petter Askergren om vikten av vuxna förebilder och kraften i en andra chans.

Du ska strax prata inför drygt 300 lärare och skolledare. Vad kommer du att ta upp?

Det handlar mycket om min egen skolgång med en parallellhistoria om en kille som går i skolan nu. Det handlar också om min väg in i litteraturen som kom väldigt mycket via musiken. Det skriver jag också om i boken ”16 rader” som handlar om text och att skriva text. Om du inte lär dig läsa och skriva … det säger sig självt att det blir svårt att komma in i samhället och jag tror ibland att man måste hitta alternativa vägar för att uppmuntra barns och ungdomars intresse för att läsa och skriva. Det är därför jag kallar min föreläsning en hyllning till språket.

Hur var din egen skolgång?

Jag kan ibland tycka att det lätt blir kritik mot skolan som inte ser eleverna med en trasslig skolgång. Så var det inte för mig, skolan såg mig och min mamma var också väldigt stöttande. Men jag kanske inte hade rätt verktyg för att ta mig fram som de flesta andra gör, och min stora insikt är att människor mognar i olika takt och det är väldigt mycket begärt att 30 elever ska prestera lika på samma klockslag och i samma månad. Jag var hyperaktivt och med en adhd-diagnos i bagaget, men det handlar mer om jag faktiskt var väldigt omogen för min ålder när jag började skolan.

När jag började på Komvux som 20-åring hamnade jag i en helt annan miljö och ett helt annat klimat. Min bästa pluggarkompis var en trebarnsmorsa på 45 bast och då sitter man inte och larvar sig. När vi pluggar så är det på riktigt. Det var då jag upptäckte språket och lärde mig skriva och läsa böcker.

Hur kom det sig att du började på Komvux?

Jag hade en mamma som krigade mig genom hela skolgången med outtömlig energi. Hon födde mig för att gå på Komvux, hon började prata om Komvux när jag var 13 år och ledsen för att jag inte var som alla andra i skolan. ”Det där läser du in på Komvux” sa hon som själv hade pluggat där och älskade det. Komvux är en andra chans och sådana måste vi ha i samhället.

Vad gör då barnen som inte har en mamma eller pappa som krigar för sig?

De kan ha en annan vuxen som finns där. Det som funkade för min mamma var också att jag ville bli hjälpt. Men om du är 13-14 år och inte har den viljan, då är det svårt. Där måste man också som barn komma till insikt om läget.

Du föreläser mycket för lärare och rektorer men pratar du med barn också om detta?

Jättemycket! De yngsta jag pratat med har varit 8-9 år. De finaste betygen jag får är när jag pratar med högstadie- och gymnasieelever och de kommer fram efteråt och säger att det känns som jag pratar deras språk. Då blir jag jätteglad. Skolan har självklart förändrats sedan jag gick där, men upplevelsen av att gå i skolan är nog ganska tidlös. Alla vet hur det är att faila på ett prov.

När man pratar om en klass med 30 unika individer ska vi vara väldigt glada över att vi är så olika. Ändå mår vi sjukt dåligt om vi inte är och presterar som alla andra när vi går i skolan. Det första jag lärde mig i arbetslivet var att det är coolt att vara annorlunda och hitta sin nisch. Idag är det viktigt för mig att vara unik och det hade jag aldrig vågat om jag inte upplevt mig som outsider i skolan. Då var det jobbigt, idag är det något jag är jätteglad för. Jag tror vi kan fostra fantastiska kreatörer, entreprenörer och innovatörer om människor tillåts vara annorlunda.

26 januari 2018 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter elisabeth nore it i skolan Foto Fredrik Kron, Atea

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

Eleverna sitter säkert

2 jun 2020 digit

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.