Snowdens app skyddar dissidenter

Edward_Snowden_2013-10-9_(1)_2.jpg

Haven är ett nytt säkerhetsverktyg för regimkritiska journalister och dissidenter. Appen är utvecklad av stiftelsen Freedom of the press som leds av internetaktivisten Edward Snowden.

Regimkritiska journalister, dissidenter och andra som arbetar i totalitära stater lever såväl med risken att övervakas online som att polis och underrättelsetjänst bryter sig in i deras hem, kontor eller hotellrum för att manipulera och stjäla datorer eller med våld tvinga till sig lösenord och andra känsliga uppgifter.

Någon som vet vad det innebär att vara jagad är NSA-visselblåsaren Edward Snowden som sedan 2016 är ordförande för stiftelsen Freedom of the Press. Tillsammans med ett team programmerare och tekniker har Edward Snowden utvecklat appen Haven, ett säkerhetsverktyg som omvandlar Androidtelefoner till en högkänslig sensor som upptäcker och dokumenterar alla typer av intrång.

En smart vakthund

Haven använder telefonens kameror, mikrofoner och till och med accelerometrar för att övervaka rörelse, ljud eller störningar i telefonen. Appen gör det möjligt att övervaka ett rum och skicka bilder och ljudklipp av alla besökare och deras aktiviteter till en annan telefon.

– Tänk dig att du lämnar en vakthund på hotellet eller hemma när du inte är där. Men en ovanligt smart vakthund som dessutom kan vittna om allt som händer. Vårt mål har varit att erbjuda användarna trygghet i vetskapen om att de kan lita på de fysiska utrymmen där de vistas, säger Edward Snowden i en telefonintervju från Moskva där han lever i landsflykt sedan 2013.

Darknet-server

All information som förmedlas via Haven är krypterad. Som ett ytterligare skydd kan användarna konfigurera Haven för Android-appen Orbot som kan omvandla telefonen till en darknet-server. Det ger tillgång till aktivitetsloggen via en dator eller annan telefon via en uppkoppling som i princip är omöjlig att spåra.

Källa: Wired

2 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto wikimedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng