Därför överger kriminella bitcoin

en bitcoin som tittar fram halvt täckt med jord.jpg

Kryptovalutan monero är i princip omöjlig att spåra och nu befarar experter att monero blir favoriten bland kriminella.

– Hur ska du kunna bevisa att kryptomynt från monero inte kommer från en illegal källa, frågar sig Pawel Kuskowski, vd på Coinfirm som hjälper företag att undvika förorenade pengar.

Mindre transparens

Monero är en kryptovaluta precis som bitcoin, men som är svårare att spåra. Anledningen är att monero, till skillnad från bitcoin, krypterar de riktiga transaktionsadresserna och lägger in dessa i sina blockkedjor på ett sätt som inte bitcoin gör.

Det innebär att de verktyg som utvecklats för att poliser ska kunna spåra transaktioner av bitcoins inte går att använda på samma sätt för att spåra monero.

– Självklart förespråkar vi inte att man använder monero för illegal handel. Samtidigt kan man inte hindra någon från att använda en decentraliserad valuta. Jag kan föreställa mig att monero har ett övertag över bitcoin för kriminella, säger Riccardo Spagni, en av grundarna till den alternativa kryptovalutan, till Bloomberg News.

Monero fyrdubblade sitt börsvärde de sista månaderna förra året och Europol gick ut och varnade för att bland annat monero kunde vara den nya valutan som föredras vid illegal handel eller vid digitala utpressningar, ransomware.

Källa: Bloomberg News

4 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng