Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Branschens viktigaste frågor 2018

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

Text Elisabeth Nore, Tim Leffler Foto Voister, Adobestock 19 januari 2018 ledarskap

folk går på gatan.jpg

Vad är mest utmanande inom säkerhet 2018?

Vilket område är viktigast för dig och din verksamhet 2018?

Var tror du AI kan göra störst nytta 2018?

Ulrika Almqvist Partnermöte

Ulrika Almqvist, Partner Development Manager, Microsoft

Det inte riktigt är mitt specialområde men jag tror fortfarande att vi har ett stort arbete framför oss med att uppgradera klienter så att plattformarna blir säkrare. Det är ett av områdena i alla fall.

För Microsoft i Sverige och Norden är vårt fortsatta växande samarbete med Atea helt avgörande. Det är den viktigaste strategiska partnern vi har i Norden, och som verkar inom alla våra lösningsområden. Utmaningen blir att få alla synapser att koppla så att vi kan dra nytta av all kraft som finns.

AI kan gör en stor nytta inom företagsvärlden, inte minst att ta hand om all data som vi kommer att ta emot och använda som beslutsunderlag. Sedan tror jag att det kommer hända massa saker för oss som konsumenter där vi kommer att få lära oss att prata med och lära av AI.

Per Samuelsson, vd, Cisco Sverige.jpg

Per Samuelsson, vd, Cisco Sverige

Största hotet är att vi inte tar säkerhet på allvar. Det kommer så mycket nytt hela tiden. Det är därför vi gemensamt måste tänka annorlunda kring säkerhet.

Vi kommer att fortsätta att driva säker digitalisering. Det är så vi tillsammans med våra partners hjälper våra kunder att lyckas. Det kommer att vara bra för kunderna, för våra partners och för Cisco.

En AI-tjänst som jag faktiskt just har fått en demo av är AI inom samverkan. Du kan komma in i rummet, säga ’starta mötet’ eller ’säga spela in mötet’. Allt sådant som har varit lite för krångligt och som nu med hjälp av AI kommer det att vara mycket enklare. Jag ser fram emot den tjänsten.

Anna Granö, vd, HPE Sverige.jpg

Anna Granö, vd, HPE Sverige

Jag tror att okunskapen kring säkerhetshotet är det största hotet och det är mera omfattande än många anar. Alla måste förstå att säkerhet är ett fundament för att digitaliseringen av vår ekonomi och vårt samhälle ska lyckas.

För HPE här i Sverige så är det att hjälpa våra kunder att accelerera digitaliseringen av sin verksamhet och affärsmodell.

Jag är väldigt intresserad av hälsofrågor och vad AI kan göra för forskning. Vi arbetar exempelvis med Alzheimerforskning och det är väldigt intressant att få vara med och se hur vår teknik kan accelerera AI-tekniken i form av bland annat proaktiv diagnostik. Att kunna säga i förväg hur man kan få en bättre hälsa. Det tycker jag är superintressant och viktigt.

Ola Trend Micro partnermöte

Ola Ramberg, Channel Account Manager, Trend Micro

2018 är året då GDPR blir verklighet och det kommer att bli största säkerhetsutmaningen för många av våra kunder och vi ser fram emot att vara med och hjälpa dem att lösa de problem som kan komma att uppstå.

Största utmaningen för oss på Trend Micro är att få ut vårt namn i ännu större utsträckning och att kunna rekrytera rätt folk.

Jag vill ha den otroligt intelligenta tjänsten som i förväg kommer ihåg åt mig vad jag kommer att glömma.

Mia Fredga partnermöte

Mia Fredga, partneransvarig, Dell EMC

Det absolut viktigaste är att skapa medvetenhet i att säkerhetsutmaningarna är en av de störst växande farorna.

För oss på Dell EMC är det viktigaste för oss att vi når ut till våra kunder med våra erbjudande och att det bygger på partnerskap och skalbarhet. Att vi inte uppfinner nya saker i onödan. Detta görs bäst genom samarbete – ensam är inte stark, utan vi är starka tillsammans.

Var gör AI inte nytta?  Man kan använda lösningar i alla branscher men om jag måste välja något så skulle jag säga inom hälsa och sjukvård och inom skola men även inom exempelvis byggbranschen.

Fevzi Konduk, Channel Sales Account Manager, Red Hat.jpg

Fevzi Konduk, Channel Sales Account Manager, Red Hat

Största säkerhetshotet 2018 är avsaknad av processer och automation för patchning. 

Viktigast för mig och Red Hat under 2018 är innovation och open cloud.

Viktigaste AI-lösningen är att den på sikt måste vara öppen så att all innovation hos de globala hjärnorna kan tas till vara. 

Anna-Maria Löweberg partnermöte

Anna-Maria Löweberg, Partnerchef Norden, VMware

Vi måste tänka om gällande säkerhet och se på säkerhet på ett helt nytt sätt, inte minst nu när GDPR närmar sig. Vi måste förstå hur den nya världen ser ut när data lever både i det privata, hybrida, och det publika molnet. Det räcker helt enkelt inte längre med att säkra upp en server eller en laptop.

Att sluta att bara modernisera it och istället transformera it; att på riktigt börjar titta på hur it kan börja hjälpa verksamheter att leverera mervärde till sina kunder både internt och externt.

En AI-tjänst som hjälper till att ta hand om mat som annars slängs. Jag har själv lite ångest i vardagen över maten jag slänger.

ulf sevén netapp.jpg

Ulf Sevén, partneransvarig Atea, NetApp

Ransomware kommer att fortsätta att plåga oss under 2018. Idag är inte frågan längre om man kommer att drabbas utan när och hur snabbt man kan komma tillbaka efter en attack.

För oss på NetApp är det viktigaste att hjälpa våra kunder att skapa nya tjänster och möjligheter med sitt data genom att kombinera tryggheten i det egna datacentret med all innovation som sker i molnet.

Det pågår mängder av spännande forskning för att använda AI inom sjukvården och där tror jag på stora framsteg redan under 2018.

Rekommenderad läsning

crowd people .jpg

Så skyddar du dig mot Krack

20 okt 2017 säkerhet

Använder din router WPA2 för att skydda din trafik? Då bör du omedelbart patcha den. Två dataforskare har påvisat en rad sårbarheter i protokollet som gör det möjligt för hackare att ta kontroll över dina enheter.

säpo-960640.jpg

Branschen kommenterar Säpo-rapport

23 feb 2018 säkerhet

Säkerhetspolisen befarar en ökning av cyberattacker inför det stundande valet. Det visar Säpo:s årsrapport som publicerades under torsdagen. Daniel Akenine, Microsoft, Henrik Bergqvist, Cisco och Ola Wittenby, Trend Micro kommenterar rapporten. 

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

tiger-960640.jpg
video

Ett tigersprång för Dell

14 maj 2019 digit

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

snip steidel löweberg.JPG
video

Nordiskt perspektiv på VMworld

13 sep 2017 digit

Anna-Maria Löweberg, partnerchef Norden VMware, och Kristine Dahl Steidel, Nordenchef VMware, pratar om årets VMworld, vilka områden som är hetast och vad som kommer vara viktigast i framtiden.