Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Förändring som väcker rädsla

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 26 januari 2018 it i skolan

Annika Agélii Genlott, forskare inom informatik och jobbar på SKL med skolans digitalisering, specialiserad på teknik och människa. Hur ser ditt uppdrag ut på SKL?

– Jag jobbar med att stödja huvudmän och skolor - att implementera digital teknik, att kompetensutveckla kopplat till hur man ska kunna använda teknik effektivt och integrera det i pedagogiken, helt enkelt. Så att det inte blir något man gör vid sidan om.

Och du har jobbat väldigt konkret i Sollentuna kommun, vad gjorde du där?

– Jag jobbar fortfarande i Sollentuna och har under många år varit med och drivit digitaliseringsresan tillsammans med andra där. Vi har jobbat både med att integrera ny hårdvara men också försöka få till ett förändrat undervisningssätt. Få lärare att integrera och använda tekniken på riktigt, så att det ger resultat på ett nytt sätt.

Jag har förstått att det inte bara var förenat med positiva känslor utan det var en del som trodde ni skulle bränna både pennor och böcker?

– Absolut. Det var en spännande men ibland lite smärtsam tid. Det tog lång tid och mångas krafter tillsammans gjorde att vi kom framåt, men vi stötte på motstånd från många olika håll. Det gör man ju ofta när man kommer till förändringsledning och utveckling. Det gör ont att förändras.

Vad har du för tips när det gäller att få in digitalisering i jobbet?

– Det kan vara olika beroende på vilka lokala omständigheter man befinner sig i, den kontexten blir ju otroligt viktig. Men tydligt ledarskap är ju alltid viktigt och då är det inte bara skolledaren det gäller utan även från huvudmannens sida – att man har en enad styrkedja. Det är också viktigt att man vet att saker tar tid men att man inte bromsar sig igenom utvecklingen utan man stöttar och tar fart hela tiden. Se också till att förstå att alla är olika, de som ska med på resan behöver stöttning på olika sätt beroende på hur vi är som människor och vilken förändring vi utsätts för.

Så de som är lite sena vid en förändring är lika viktiga som early adopters?

– Absolut, vi pratar för lite om det. Om alla agerar fort, hela tiden är innovatörer och aldrig blickar bakåt så blir inte resultatet bra. Motsatsen där ingen gör något alls är såklart inte heller bra, men tillsammans kan den här spridningen av personer agera på ett klokt sätt. Då behöver man som ledare ta vara på kraften att vi alla är olika.

Hur ska man som ledare få genomslag när det gäller förändring?

– Jag tror det är bra att lyfta fram de trösklar som vi känner till. Det fungerar inte att skippa det och bara tro att alla ska agera ganska lika på och komma ut hyggligt på samma sätt. För när man skapar en förändring så skapar man även något i gruppen, och vi kommer agera olika kring det.

Om man är skolledare och vill ha genomslag för en förändring, kan du ge tre konkreta tips?

– Vara väldigt lyhörd, ha stora öron och liten mun. Var väldigt tydlig vart ni ska någonstans, visa vad målet och visionen är. Var också tillåtande och stöttande, förstå att alla är olika och led på ett klokt sätt alla framåt. Säg däremot inte att det är OK att inte delta - har man ett mål så ska alla dit, men kanske på olika sätt och med olika stöd.

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.