Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"2050 bor vi på mars"

rowan-trollope.jpg

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.

Cisco Live i Barcelona inleddes med att Rowan Trollope, Senior Vice President and General Manager Applications, Cisco, blickade bakåt. Vad fanns egentligen för 30 år sedan? Exempelvis så fanns inte internet utan istället enbart prodigy.

 Byter vi fokus och tittar framåt 30 år så kanske det känns väldigt långt bort och svårt att sia om. Men min dotter är fem år nu, 2050 är hon 37 år – då känns det inte så långt fram längre. Och det är Ciscos främsta arbete just nu – att möta framtiden som snart är här.

Enligt experter som Rowan Trollope hänvisar till så kommer vi 2022 att ha självkörande hover-taxibilar i Dubai. 2025 försvinner smarta telefonerna och istället kommer AR-headseten att ta över. När alla har AR-headset istället för mobiler kommer vi behöva ett sätt att interagera på och 2027 kommer text by thinking att ta över.

2028 kommer mänskliga hjärnsimulationer att bli möjliga, vilket kommer bli en enorm medicinsk milstolpe. Dels innebär det att sjukdomen alzheimers kommer att kunna botas 2036 men även andra sjukdomar. 2040 kommer en vanlig dator att ha kraften som finns i en miljard hjärnor och fem år senare träder singularitetsprincipen i kraft, det vill säga momentet när AI är smartare än människan. 2050 förmodas vi bli interplanetära varelser och ha personer permanent baserade på mars, samtidigt som vi då är 9,7 miljarder människor på jorden.

 Och det är alltså när min dotter är 37 år, det är inte så långt dit. För att klara av det så måste vi bli mycket mer effektiva med våra resurser och då behövs teknologin. Vi kommer inte kunna ha rent vatten och ren luft om vi inte har en bra teknologisk infrastruktur. Det är inte en fråga om vilja utan om att vi måste. 

The age of intelligence

Därför har Cisco tagit fram med en modell för hur vi ska klara av the age of intelligence och som går under namnet "Secure, intelligent platform for digital business". Den har fem delar där den första aspekten är, som man kan förstå genom namnet - säkerhet.

 Internet var aldrig designat för att vara säkert från början så därför försöker alla att springa runt och släcka bränder nu. Men den goda nyheten är att vi är Cisco och vi kan leverera säkerhet i nätverken direkt från den underliggande strukturen, det kan ingen annan göra.

Den andra delen handlar om att reinvent the network – att uppfinna nätverket på nytt. Varje timme sätts en miljon nya enheter igång på jorden, och med Ciscos nätverksinfrastruktur i grunden samt bland annat ETA (Encrypted Traffic Analytics) ska de säkra upp alla nya enheter. Tredje delen kallar de för embrace a multi cloud-world – och handlar således om att allt fler vill (95 procent enligt Rowan Trollope) gå mot att använda flera moln samtidigt, i en mix av publika och privata. Och där anser Rowan att Cisco har det bästa erbjudandet.

 Den fjärde aspekten är unlock the power of data – vi måste låsa upp kraften i all data som flödar i företaget. Där är vi på god väg med ett antal nya lösningar. Den sista kallar jag för connecting everyone and everything och det gäller både kunder och anställda. De anställda måste aktiveras för att skapa en bättre verksamhet för våra kunder. Och det har vi alla verktyg till att göra.

 Summa summarum så kommer världen att bli allt mer databaserad och molnbaserad. Men nätverket försvinner ju inte för det och ska informationen flyta så krävs mer nätverk. Och där har vi vår bas och vår säkra, intelligenta plattform för framtiden.

31 januari 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

motas-med-cisco.jpg
video

IBM möts på riktigt

1 nov 2018 digit

Med kontor från norr till syd och medarbetare i ständig rörelse blev en flexibel videomöteslösning allt viktigare för IBM. Med Cisco Webex Board är resultatet bättre dialog och högre effektivitet.

bianca-ingrosso-som-sommarpratare.jpg
video

Cisco säkrar sändningen

4 okt 2018 digit

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

forskare-i-laboratorium.jpg
video
Ett samarbete mellan Videxio och Voister

Rätt från början för PolyPeptide

24 aug 2018 digit

För ett internationellt företag med ett livsviktigt uppdrag är snabba möten en del av vardagen. Med höga krav på kvalitet och tillgänglighet har PolyPeptide valt den molnbaserade videomötesplattformen Videxio. Att valet är rätt bekräftas av två noggranna upphandlingar.

affarsmote-med-tre-deltagare.jpg

Cisco lanserar Webex Teams

23 apr 2018 digit

Cisco ska nu samla konferenssamtal, möten och samarbetslösningar under paraplyet Webex. Dessa tjänster har tidigare gått under Cisco Spark, men ska nu integreras i Webex och döpas om till Webex Teams. Samtidigt som förändringen sker presenterar Cisco också en rad uppdateringar. 

garo-plock-meraki-960640.jpg

Garo väljer molnbaserat

3 apr 2018 digit

Elinstallationsföretaget Garo växer konstant. För att kunna möta den ökade it-efterfrågan så har de outsourcat driften och börjat använda lösningen Molnbaserat nätverk.

smart-stad-960640.jpg
video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

sddefault (1).jpg
video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg
video

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.