Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"2050 bor vi på mars"

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 31 januari 2018 digit

rowan-trollope.jpg

Cisco Live i Barcelona inleddes med att Rowan Trollope, Senior Vice President and General Manager Applications, Cisco, blickade bakåt. Vad fanns egentligen för 30 år sedan? Exempelvis så fanns inte internet utan istället enbart prodigy.

 Byter vi fokus och tittar framåt 30 år så kanske det känns väldigt långt bort och svårt att sia om. Men min dotter är fem år nu, 2050 är hon 37 år – då känns det inte så långt fram längre. Och det är Ciscos främsta arbete just nu – att möta framtiden som snart är här.

Enligt experter som Rowan Trollope hänvisar till så kommer vi 2022 att ha självkörande hover-taxibilar i Dubai. 2025 försvinner smarta telefonerna och istället kommer AR-headseten att ta över. När alla har AR-headset istället för mobiler kommer vi behöva ett sätt att interagera på och 2027 kommer text by thinking att ta över.

2028 kommer mänskliga hjärnsimulationer att bli möjliga, vilket kommer bli en enorm medicinsk milstolpe. Dels innebär det att sjukdomen alzheimers kommer att kunna botas 2036 men även andra sjukdomar. 2040 kommer en vanlig dator att ha kraften som finns i en miljard hjärnor och fem år senare träder singularitetsprincipen i kraft, det vill säga momentet när AI är smartare än människan. 2050 förmodas vi bli interplanetära varelser och ha personer permanent baserade på mars, samtidigt som vi då är 9,7 miljarder människor på jorden.

 Och det är alltså när min dotter är 37 år, det är inte så långt dit. För att klara av det så måste vi bli mycket mer effektiva med våra resurser och då behövs teknologin. Vi kommer inte kunna ha rent vatten och ren luft om vi inte har en bra teknologisk infrastruktur. Det är inte en fråga om vilja utan om att vi måste. 

The age of intelligence

Därför har Cisco tagit fram med en modell för hur vi ska klara av the age of intelligence och som går under namnet "Secure, intelligent platform for digital business". Den har fem delar där den första aspekten är, som man kan förstå genom namnet - säkerhet.

 Internet var aldrig designat för att vara säkert från början så därför försöker alla att springa runt och släcka bränder nu. Men den goda nyheten är att vi är Cisco och vi kan leverera säkerhet i nätverken direkt från den underliggande strukturen, det kan ingen annan göra.

Den andra delen handlar om att reinvent the network – att uppfinna nätverket på nytt. Varje timme sätts en miljon nya enheter igång på jorden, och med Ciscos nätverksinfrastruktur i grunden samt bland annat ETA (Encrypted Traffic Analytics) ska de säkra upp alla nya enheter. Tredje delen kallar de för embrace a multi cloud-world – och handlar således om att allt fler vill (95 procent enligt Rowan Trollope) gå mot att använda flera moln samtidigt, i en mix av publika och privata. Och där anser Rowan att Cisco har det bästa erbjudandet.

 Den fjärde aspekten är unlock the power of data – vi måste låsa upp kraften i all data som flödar i företaget. Där är vi på god väg med ett antal nya lösningar. Den sista kallar jag för connecting everyone and everything och det gäller både kunder och anställda. De anställda måste aktiveras för att skapa en bättre verksamhet för våra kunder. Och det har vi alla verktyg till att göra.

 Summa summarum så kommer världen att bli allt mer databaserad och molnbaserad. Men nätverket försvinner ju inte för det och ska informationen flyta så krävs mer nätverk. Och där har vi vår bas och vår säkra, intelligenta plattform för framtiden.

Rekommenderad läsning

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

jerhamre.jpg jerhamre.jpg jerhamre.jpg video

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

Samarbetet som ger smartare nät

31 jan 2018 digit

peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg video

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

Nya flexibla Hyperflex

1 feb 2018 digit

cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg cisco-live-mässa-960640.jpg video

Den senaste versionen av Hyperflex har precis lanserats. Kaustubh Das förklarar nyttan med de nya funktionerna och berättar om planerna framöver.

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg sddefault (1).jpg video

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

smart-stad-960640.jpg smart-stad-960640.jpg smart-stad-960640.jpg video

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

Snabb och flexibel med Cisco

20 sep 2018 digit

cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg video

För Cisco är hybrid it-drift det som gäller, eftersom det tillämpar både en hög säkerhet och snabbhet. Men det finns också utmaningar, en av dem största är själva införandet, menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige.

IBM möts på riktigt

1 nov 2018 digit

motas-med-cisco.jpg motas-med-cisco.jpg motas-med-cisco.jpg video

Med kontor från norr till syd och medarbetare i ständig rörelse blev en flexibel videomöteslösning allt viktigare för IBM. Med Cisco Webex Board är resultatet bättre dialog och högre effektivitet.

När mjukvaran driver affären

19 sep 2018 digit

cisco-people-960640.jpg cisco-people-960640.jpg cisco-people-960640.jpg video

I en tid när kunder vill vara maximalt flexibla ökar fokuset på mjukvarulösningar. Cisco följer kundernas beteende och ökar leveransen av nya lösningar som kan flyttas mellan enheter. Det säger Vinay Nichani, vicepresident Worldwide Software Sales på Cisco.