"2050 bor vi på mars"

rowan-trollope.jpg

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.

Cisco Live i Barcelona inleddes med att Rowan Trollope, Senior Vice President and General Manager Applications, Cisco, blickade bakåt. Vad fanns egentligen för 30 år sedan? Exempelvis så fanns inte internet utan istället enbart prodigy.

 Byter vi fokus och tittar framåt 30 år så kanske det känns väldigt långt bort och svårt att sia om. Men min dotter är fem år nu, 2050 är hon 37 år – då känns det inte så långt fram längre. Och det är Ciscos främsta arbete just nu – att möta framtiden som snart är här.

Enligt experter som Rowan Trollope hänvisar till så kommer vi 2022 att ha självkörande hover-taxibilar i Dubai. 2025 försvinner smarta telefonerna och istället kommer AR-headseten att ta över. När alla har AR-headset istället för mobiler kommer vi behöva ett sätt att interagera på och 2027 kommer text by thinking att ta över.

2028 kommer mänskliga hjärnsimulationer att bli möjliga, vilket kommer bli en enorm medicinsk milstolpe. Dels innebär det att sjukdomen alzheimers kommer att kunna botas 2036 men även andra sjukdomar. 2040 kommer en vanlig dator att ha kraften som finns i en miljard hjärnor och fem år senare träder singularitetsprincipen i kraft, det vill säga momentet när AI är smartare än människan. 2050 förmodas vi bli interplanetära varelser och ha personer permanent baserade på mars, samtidigt som vi då är 9,7 miljarder människor på jorden.

 Och det är alltså när min dotter är 37 år, det är inte så långt dit. För att klara av det så måste vi bli mycket mer effektiva med våra resurser och då behövs teknologin. Vi kommer inte kunna ha rent vatten och ren luft om vi inte har en bra teknologisk infrastruktur. Det är inte en fråga om vilja utan om att vi måste. 

The age of intelligence

Därför har Cisco tagit fram med en modell för hur vi ska klara av the age of intelligence och som går under namnet "Secure, intelligent platform for digital business". Den har fem delar där den första aspekten är, som man kan förstå genom namnet - säkerhet.

 Internet var aldrig designat för att vara säkert från början så därför försöker alla att springa runt och släcka bränder nu. Men den goda nyheten är att vi är Cisco och vi kan leverera säkerhet i nätverken direkt från den underliggande strukturen, det kan ingen annan göra.

Den andra delen handlar om att reinvent the network – att uppfinna nätverket på nytt. Varje timme sätts en miljon nya enheter igång på jorden, och med Ciscos nätverksinfrastruktur i grunden samt bland annat ETA (Encrypted Traffic Analytics) ska de säkra upp alla nya enheter. Tredje delen kallar de för embrace a multi cloud-world – och handlar således om att allt fler vill (95 procent enligt Rowan Trollope) gå mot att använda flera moln samtidigt, i en mix av publika och privata. Och där anser Rowan att Cisco har det bästa erbjudandet.

 Den fjärde aspekten är unlock the power of data – vi måste låsa upp kraften i all data som flödar i företaget. Där är vi på god väg med ett antal nya lösningar. Den sista kallar jag för connecting everyone and everything och det gäller både kunder och anställda. De anställda måste aktiveras för att skapa en bättre verksamhet för våra kunder. Och det har vi alla verktyg till att göra.

 Summa summarum så kommer världen att bli allt mer databaserad och molnbaserad. Men nätverket försvinner ju inte för det och ska informationen flyta så krävs mer nätverk. Och där har vi vår bas och vår säkra, intelligenta plattform för framtiden.

31 januari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng