Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

White och smarta städer

I det industritunga Sverige har ny teknik ofta stått i fokus i bostads- och samhällsbygget. För arkitekterna på White Arkitekter blir uppgiften att vara på tårna så att inte människan glöms bort.

– Det är väldigt mycket fokus på smarta städer och smarta hem. Där finns det också en stor uppgift i att hela tiden se till människans perspektiv och de sociala värden som ändå är det viktigaste. Att inte bli blind för alla smarta digitala lösningar som finns – det är ju inte de som ska lösa problemen; det är ju vi som människor som ska använda dem och i slutändan få ett bättre liv. Det tror jag är vår främsta uppgift i hela den här övergripande digitaliseringsprocessen, säger Anna Kerr, head of business development på White arkitekter.  

Hur ser digitalisering ut på White Arkitekter?

– Vi jobbar på många olika plan med digitaliseringsprocesser. Vi har nu i höst bland annat lanserat det digitala kontoret som förändrar vårt arbetssätt. Det handlar både om hur vi sitter i den fysiska miljön, och också digitala verktyg om ett förenklat sätt att samarbeta på distans. Dessutom har det lyft de konkreta verktyg som vi använder när vi ritar och hur vi samarbetat med kommuner och privata aktörer.

Vad står ni inför för utmaningar i er bransch?

– Vi ser att det på hemmamarknaden byggs väldig mycket och snabbt. Där har vi som arkitekter en uppgift att se till att det som byggs också ska ha en kvalitet och ett värde för de människor som ska leva i de hus som vi bygger och i de samhällen som vi i slutändan bygger. Vi ser ju oss själva som samhällsbyggare och vill gärna driva det mänskliga perspektivet in i den digitala världen som ju länge har drivits av teknikföretag och varit mer industridriven. Utmaningen blir att få in det mänskliga perspektivet.

15 december 2017 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

trafik.jpg
video
Voister förklarar

5G

19 mar 2019 Voister förklarar

5G kommer att innebära hastigheter på upp till 20 gigabit per sekund och möjliggör en framtid med smarta städer, självkörande bilar och potentiellt även en mer hållbar planet. När kommer 5G och vilken är den stora nyttan för mig? Voister förklarar allt du behöver veta.

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

en tall i förgrunden på den kullen där bilden är tagen med siljan i bakgrunden.jpg

Smartare el i Dalarna

8 mar 2018 digit

Dala Energi är en stor aktör i södra Dalarna inom fibernät, el, och värme. Nu är prio att förbättra kundupplevelsen och att introducera smarta elmätare.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

skogsarbeteare.jpg
video

Digitalisering i rätt tid för Stora Enso

15 dec 2017 digit

Stora Enso tror inte på innovation i isolation. Tillsammans med sina medarbetare och startups i Sverige och Finland utvecklar koncernen såväl smarta förpackningar som AI för administration och underhåll.

AdobeStock_97576824_2.jpg
video

ABB automatiserar i molnet

30 nov 2017 digitala strategier

Med investeringsperioder på drygt 30 år står ABB med 140 000 anställda inför speciella utmaningar när det gäller automation och digital innovation. Klart är ändå att framtiden ligger i molnet.

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion.