Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digitalisering i rätt tid för Stora Enso

Stora Enso tror inte på innovation i isolation. Tillsammans med sina medarbetare och startups i Sverige och Finland utvecklar koncernen såväl smarta förpackningar som AI för administration och underhåll.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock 15 december 2017 digit

– Automatisering har alltid funnits i vår industri men med den nya digitala tekniken plus att det har kommit så mycket som kan knytas samman kan man driva på den processen. För oss som kommer från en traditionell bransch och håller på med vår omställning från skogsföretag till förnybart materialföretag så kommer digitaliseringen perfekt. Helt plötsligt kan vi driva innovation och nyfikenhet på en lägre nivå. Mycket av digitalisering handlar om att användaren gör applikationen så man kan fungera bättre i sitt dagliga arbete. På så sätt höjer vi innovationsklimatet i bolaget och det är jätteviktigt, säger Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso.

Ge några exempel?

– Vi har arbetat med ett antal riktade satsningar, bland annat på olika intelligenta förpackningar och på AI när det gäller intelligent maintenance. Samtidigt satte vi upp en central fond på 10 miljoner euro som anställda kan söka för att finansiera sina idéer. Det här är ett sätt för oss att inte ta resurser från den operativa budgeten men ändå uppmuntra utvecklingen.

Får ni in några förslag?

– Om vi får – vi startade detta för 1,5 år sedan och nu kör vi 43 projekt, varav 11 är mjukvarurobotar, till exempel för att göra momsredovisning i Tyskland. Det är allt från IoT till VR där man på distans kan göra underhåll på maskiner. Projektet har varit väldigt populärt bland våra medarbetare.

Finns det någon kick-back för medarbetarna?

– Nej, det är i så fall att på arbetstid kunna utveckla lösningar som hjälper dem bli mer effektiva i sitt dagliga arbete. Det går ganska snabbt att skapa strukturerade processer när medarbetarna upplever att detta är rätt väg framåt.

Var står ni i dag inom området smarta förpackningar?

– Det här lanserade vi i maj 2015 och nu har vi tre kommersiella utrullningar på gång. Det handlar om tre olika segment som vi fokuserar på; ett av dem är track and trace av varor i varuflödet. Det andra handlar om något väldigt viktigt – ökat varumärkesskydd i en tid när e-handeln växer och vi vill vara säkra på att vi får den märkesvara vi vill ha och betalat för. Den tredje rör också e-handeln och hur man får kontakt med slutkonsumenten när allt distribueras via till exempel tobaksaffärer. I dag finns det väldigt lite feedback-loop för tillverkaren att till exempel skapa abonnemang och andra tjänster för att hålla kontakt med konsumenten.

Ni gjorde en test med smarta mjölkförpackningar, berätta?

– För 1,5 år sedan gjorde vi ett test där man via mjölkförpackningen kunde få veta från vilken ko och vilken gård mjölken kom. Applikationen blev lite för dyr för mjölkförpackningar men det är lösningar som kommer när människor i allt högre grad bryr sig om hur och var livsmedel produceras och levereras.

Hur jobbar ni med startup-bolag när det gäller innovation?

– Innovation sker aldrig i isolation och det stora bolagets förbannelse är tron att man kan göra allting själv. Vi har startat ett acceleratorprogram som ett antal av våra 150 högsta chefer fick söka och de utvalda arbetar ett antal dagar i veckan på en startup. En utmaning är att i det samarbetet hitta projekt som är intressanta för Stora Enso. För startup-bolaget erbjuder detta bland annat möjlighet att testa koncept och få provkontrakt. Det här är väldigt intressant och har genererat väldigt mycket bra idéer.

Jobbar ni nationellt eller internationellt med startups?

– Vi jobbar i axeln Helsingfors-Stockholm av det skälet att vi är relevanta här. Tittar man i vår industri, fiberindustrin, så är det en väldigt nordisk industri och det är här kompetensen finns inom fossila material.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_112283873_2.jpg

Stora Enso tar hjälp av 25 000 experter

22 sep 2017 digit

Digitalisering är en avgörande framgångsfaktor i Stora Ensos utveckling från pappers- och kartongtillverkare till ett ledande företag inom förnybara material från skogen. Till sin hjälp har de 25 000 medarbetare i koncernen.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

AdobeStock_97576824_2.jpg
video

ABB automatiserar i molnet

30 nov 2017 digitala strategier

Med investeringsperioder på drygt 30 år står ABB med 140 000 anställda inför speciella utmaningar när det gäller automation och digital innovation. Klart är ändå att framtiden ligger i molnet.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

snip hasel.JPG

Mänskliga roboten Hasel

17 jan 2018 digit

Nästa steg inom mjuk robotik tros vara här. Roboten Hasel kan handskas med råa ägg, lyfta 200 gånger sin egen vikt, och är billig och självläkande.

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Anställd av en AI

26 mar 2018 digit

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt.

industri-960640.jpg

Industri 4.0 i Örebro

19 feb 2018 digit

Nu ska forskare vid Örebro universitet tillsammans med Alfred Nobel Science Park och företag i regionen bygga en plattform för att testa nya sätt att använda AI och robotar inom industrin.

DSC08767_960x640.jpg

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.