Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digitalisering i rätt tid för Stora Enso

Stora Enso tror inte på innovation i isolation. Tillsammans med sina medarbetare och startups i Sverige och Finland utvecklar koncernen såväl smarta förpackningar som AI för administration och underhåll.

– Automatisering har alltid funnits i vår industri men med den nya digitala tekniken plus att det har kommit så mycket som kan knytas samman kan man driva på den processen. För oss som kommer från en traditionell bransch och håller på med vår omställning från skogsföretag till förnybart materialföretag så kommer digitaliseringen perfekt. Helt plötsligt kan vi driva innovation och nyfikenhet på en lägre nivå. Mycket av digitalisering handlar om att användaren gör applikationen så man kan fungera bättre i sitt dagliga arbete. På så sätt höjer vi innovationsklimatet i bolaget och det är jätteviktigt, säger Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso.

Ge några exempel?

– Vi har arbetat med ett antal riktade satsningar, bland annat på olika intelligenta förpackningar och på AI när det gäller intelligent maintenance. Samtidigt satte vi upp en central fond på 10 miljoner euro som anställda kan söka för att finansiera sina idéer. Det här är ett sätt för oss att inte ta resurser från den operativa budgeten men ändå uppmuntra utvecklingen.

Får ni in några förslag?

– Om vi får – vi startade detta för 1,5 år sedan och nu kör vi 43 projekt, varav 11 är mjukvarurobotar, till exempel för att göra momsredovisning i Tyskland. Det är allt från IoT till VR där man på distans kan göra underhåll på maskiner. Projektet har varit väldigt populärt bland våra medarbetare.

Finns det någon kick-back för medarbetarna?

– Nej, det är i så fall att på arbetstid kunna utveckla lösningar som hjälper dem bli mer effektiva i sitt dagliga arbete. Det går ganska snabbt att skapa strukturerade processer när medarbetarna upplever att detta är rätt väg framåt.

Var står ni i dag inom området smarta förpackningar?

– Det här lanserade vi i maj 2015 och nu har vi tre kommersiella utrullningar på gång. Det handlar om tre olika segment som vi fokuserar på; ett av dem är track and trace av varor i varuflödet. Det andra handlar om något väldigt viktigt – ökat varumärkesskydd i en tid när e-handeln växer och vi vill vara säkra på att vi får den märkesvara vi vill ha och betalat för. Den tredje rör också e-handeln och hur man får kontakt med slutkonsumenten när allt distribueras via till exempel tobaksaffärer. I dag finns det väldigt lite feedback-loop för tillverkaren att till exempel skapa abonnemang och andra tjänster för att hålla kontakt med konsumenten.

Ni gjorde en test med smarta mjölkförpackningar, berätta?

– För 1,5 år sedan gjorde vi ett test där man via mjölkförpackningen kunde få veta från vilken ko och vilken gård mjölken kom. Applikationen blev lite för dyr för mjölkförpackningar men det är lösningar som kommer när människor i allt högre grad bryr sig om hur och var livsmedel produceras och levereras.

Hur jobbar ni med startup-bolag när det gäller innovation?

– Innovation sker aldrig i isolation och det stora bolagets förbannelse är tron att man kan göra allting själv. Vi har startat ett acceleratorprogram som ett antal av våra 150 högsta chefer fick söka och de utvalda arbetar ett antal dagar i veckan på en startup. En utmaning är att i det samarbetet hitta projekt som är intressanta för Stora Enso. För startup-bolaget erbjuder detta bland annat möjlighet att testa koncept och få provkontrakt. Det här är väldigt intressant och har genererat väldigt mycket bra idéer.

Jobbar ni nationellt eller internationellt med startups?

– Vi jobbar i axeln Helsingfors-Stockholm av det skälet att vi är relevanta här. Tittar man i vår industri, fiberindustrin, så är det en väldigt nordisk industri och det är här kompetensen finns inom fossila material.

15 december 2017 Uppdaterad 26 november 2020 Reporter elisabeth nore digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Mindre ensam med robot

16 sep 2020 digit

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

en isbergssallad.jpg

När AI plockar sallad

6 aug 2019 digit

Vegebot är AI-roboten som kan känna igen och plocka isbergssallad. Forskarna hoppas att tekniken ska bli behjälplig i utvecklingen av mer finkänsliga lantbruksrobotar.

kvinna-jobb.jpg
Voister Trend 2019

Vaga mål och stora utmaningar

28 jun 2019 ledarskap

Vaga mål och många utmaningar kring budget, säkerhet, rekrytering och rollen som organisationens ledande it-ambassadör. Det är några av resultaten i rapporten Voister Trend 2019. 

diskmaskin.jpg
video

Första smarta roboten

22 mar 2019 digit

Genom det nya KPAM-systemet så kan robotar identifiera, plocka upp och hantera föremål som den inte sett tidigare. Detta kan vara till stor hjälp på bland annat fabriker och ses som ett genombrott då robotar tidigare krävt förprogrammering.

rapsväxt i närbild.jpg

RISE smarta skördar

10 dec 2018 digit

Nu startar RISE en testbädd för digitaliserat jordbruk som erbjuder svenska industriföretag goda möjligheter att etablera sig i jordbruksbranschen. Uppkopplade åkrar och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett mer lönsamt jordbruk enligt FN:s resolution Agenda 2030 för hållbar utveckling.