Världsunik timmersåg slår rekord

norraskogsägarna.jpg

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

– Sedan vi satte in den nya sågen i somras har våra skiftlag slagit sju eller åtta rekord när det handlar om volymen färdigsågade stockar, säger Peter Sundell, it-ansvarig på Norra skogsägarnas såganläggning i Sävar utanför Umeå.

Utvecklingen av framförallt bandsågen i Sävar började redan 2009.

– Då började vi efter en tids planeringsarbete att installera kameratekniker istället för att förlita oss på det mänskliga ögat. Det gjorde att vi kunde öka hastigheten i sågningen, och vi märkte då att vi var tvungna att modernisera andra delar i kedjan för att upprätthålla tempot, säger Peter Sundell.

Det handlade bland annat om ett effektivare sätt att barka stocken, det vill säga att ta bort barken för att göra den slät och redo för sågning, och på samma gång sorterar timret.

Kvistar och röntgenmaskiner

Ett av de huvudsakliga bekymren när man sågar timmerstockar är att veta var inuti stocken som kvistarna har sitt ursprung. Detta tar man redan på genom en sorts röntgen, för att avgöra vilken vridning stocken ska ha när den når sågen så att man inte sågar i kvistarna.

De röntgenmaskinerna man har idag kan dock inte röntga i tre dimensioner – men det håller det på att bli ändring på.

– Idag har vi visserligen en utrustning som kan mäta och rita upp hur stocken ser ut i tre dimensioner, men den nya tomografen kommer även kunna skvallra om hur det ser ut på insidan, och på så sätt vet vi bättre hur den ska placeras när den väl når sågen, säger Johan Oja, sågverkschef på såganläggningen i Kåge utanför Skellefteå.

Förhoppningen är att de två stora nya förändringarna – den bättre sågen tillsammans med topografen – både kommer att effektivisera arbetet och minska arbetsbördan.

– Innan satt våra medarbetare och kontrollerade vridningen manuellt; och det kan verkligen handla om några få grader som stocken kan behöva justeras. Nu sköts allt detta automatiskt genom olika typer av sensorer som känner registrerar hur stocken är placerad i röntgenmaskinen och där denna information sedan följer med genom hela kedjan, säger Peter Sundell i Sävar.

Och fler röntgenmaskiner

Installationen av topografen kommer göra Norra skogsägarna världsunika. Än så länge finns den på fem andra platser i världen, men där används den tidigare i kedjan mer i grovsorteringssyfte. I Sävar kommer den alltså användas längre in kedjan och närmare sågen.

Men kanske finns det möjlighet att utnyttja den för bägge syften.

– Blickar vi framåt undersöker vi möjligheten att få in en tomografen till där man scannar av stockarna tidigare i kedjan, för att kunna få en ännu bättre sortering innan det är dags för sågen, säger Johan Oja.

19 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng