Googles plan för Avesta

Avesta960640.jpg

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.

– Vi är mycket stolta över att vara en utvald ort för Google och att vårt långsiktiga arbete gett resultat, säger Anders Friberg. 

För tre år sedan blev Avesta kommun kontaktade av Business Sweden med en datacenterförfrågan, vilket företag det rörde sig om fick de dock inte veta.

Men Avesta kunde visa upp att de hade förutsättningarna som krävdes såsom detaljplanerad industrimark, stor tillgång till förnybar energi och kompetent arbetskraft. Efter det har de jobbat i nära samarbete med just Business Sweden samt Invest in Dalarna, Vattenfall, Svenska kraftnät och Näringsdepartementet i detta ärende.

Tredubblar Facebooks mark

Och nu är det klart att Google har köpt 109 hektar mark i Horndal strax utanför Avesta, en area som motsvarar ungefär 182 fotbollsplaner och som kan jämföras med Facebooks 34 hektar I Luleå. Idag finns dock inga beslut om investeringar. 

 Frågan som måste ställas är: Varför väljer man Avesta? Och där tror jag svaret är att vi har förutsättningarna och erfarenheten som krävs samt en lång industritradition. Vi har ett bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och en hög kompetens i regionen.

I alla etableringsfrågor arbetar Avesta med några honnörsord som handlingskraft, professionalitet, trovärdighet, tillit och sekretess vilket i allra högsta grad gällt i detta fall, menar Anders Friberg. 

– Marknadsvärdet och intresset för Avesta har stärkts men så även självkänslan lokalt, regionalt och nationellt. 

Så du tror att det här kan ge mersmak för kommunen?

 Absolut, det har skapat en ökad attraktivitet för kommunen och hela regionen. Det brukar pratas om att vi är en funktionell region eftersom vi har relativt nära både till Uppsala, Gävle och Västerås och nu kommer glöden öka och fler vill vara här. Vi håller hela tiden på att planera ytterligare utvecklingsmark för att ligga steget före. Så vi är självklart inte nöjda än. Det här är bara början för oss. 

12 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng